Secretaresses en Super-ASML

De week aan de hand van de beste infographics op NRC Q.

De secretaresse is serious business

De secretaresse sterft uit. In vier jaar tijd verdwenen 90 duizend banen in de administratieve sector door digitalisering en automatisering. Voor de overgebleven groep een klein feestje dus, afgelopen donderdag tijdens de Nationale Secretaressedag. Maar die naam is al lang niet treffend meer. Managing Assistant of Executive Assistant, zo heten ze tegenwoordig.

…en spanning voor de aandeelhouders

Aandeelhoudersvergaderingen en spanning, het lijkt tegenstrijdig. Of toch niet? NRC Q zet de meest spannende - SBM Offshore, KPN, ING - op een rij en op de kaart.

Zoom in of uit met de ‘+’ en ‘-’ buttons, of typ een plaatsnaam in de zoekbalk

Mo’ money/mo’less problems…

Zeshonderddrieëntachtig euro en dertig cent. Zoveel verdient een achttienjarige maandelijks voor een volle week werk met een minimumloon. En dat moet anders, vindt Young&United, dat onderdeel is van vakbond FNV.

… ASML heeft aan geld geen gebrek

Een bedrijf van superlatieven, dat is chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven. 5,8 miljard euro omzet, hot in Azië, Neerlands’ trots en lieveling aan het Damrak. Hoe goed ken jij het bedrijf dat desondanks niet erg bekend is? Doe de quiz.

…en de Nieuwe Revu kan wel een boost gebruiken

Van ruim 219 duizend in 1980 tot 22 duizend vorig jaar. Weekblad de Nieuwe Revu moest in twee decennia een oplagedaling van negentig procent incasseren. Een nieuwe hoofdredacteur - de jongste ooit - moet “de Revu” redden. En dat betekent: minder tieten en meer diepgang.

ICYMI: De belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Maandag publiceerde het CBS nieuwe cijfers over de gemiddelde aanbodtijd van koopwoningen, evenals de vraagprijs per vierkante meter. En daar zit een flinke trend naar beneden in: hoe goedkoper de woning - vooral in krimpregio’s als Oost-Groningen en Delfzijl - hoe langer het duurt voordat een verkoper het huis kwijt raakt.

huizenprijzencorrv2

En verder:

  • Werkloosheid:↓ (-7.000 personen)
  • Verkochte woningen:↑ (+14 procent t.o.v. februari)
  • Omzet detailhandel:↑ (+1,2 procent t.o.v. februari 2014)
  • Export van goederen:↑ (+6,6 procent t.o.v. februari 2014)
  • Aantal hybride auto’s:↑ (+30.000 t.o.v 2013)
      • Yordi Dam