Saoedi-Arabië geeft ruim 250 miljoen aan hulp aan Jemen

Mensen inspecteren het puin van huizen in het dorp Bani Matar, ten westen van de Jemenitische hoofdstad Sana'a. De huizen werden geraakt bij een luchtaanval. Foto AFP/ Mohammed Huwais

Saoedi-Arabië geeft in zijn eentje het volledige bedrag van 274 miljoen dollar (253 miljoen euro) dat de Verenigde Naties hebben gevraagd voor humanitaire hulp in Jemen. Het buurland leidt de internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op de shi’itische Houthi-rebellen die de macht hebben gegrepen in het armste land van de Arabische wereld.

Koning Salman van Saoedi-Arabië heeft het bedrag volgens het staatspersbureau SPA toegezegd, schrijft Al Jazeera.

Hulp hard nodig

Jemen heeft alle humanitaire hulp hard nodig. Duizenden gezinnen in het land zijn gevlucht vanwege het hevige geweld. Sinds half maart, toen de coalitie van sunnitische landen begon met het offensief, zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al minstens 767 mensen om het leven gekomen en bijna 3.000 gewond geraakt, de meerderheid burgers. Pas begin april kreeg het Internationale Rode Kruis toestemming van de coalitie om hulp naar Jemen te brengen.

Twitter avatar AJENews AJE News UN: thousands of families have fled their homes due to the war in Yemen. More here: http://t.co/XC7r4UL0RC http://t.co/QbreeGqJPc

40.000 euro

In Nederland is er tot nu toe bijna 40.000 euro gestort op giro 6868, dat door het Rode Kruis is opengesteld voor de slachtoffers in Jemen. Gisteren werd al bekend dat de regering vijf miljoen euro aan noodhulp geeft. Met het geld worden de kwetsbaarste groepen geholpen, zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA).

    • Frank Huiskamp