Is er een homobar in de buurt? Dat wil Apple-assistent Siri in Russische versie niet zeggen

Siri, hoe zit het nou, zijn er homobars in de buurt of niet? Begin deze week reageerde Apple’s persoonlijke assistent verontwaardigd op mensen die de vraag in het Russisch stelden: „Ik zou rood worden als ik dat zou weten”, zei Siri.

Siri antwoordt sinds 2011 via spraakherkenning op alle vragen die iPhone- of iPadgebruikers in het Engels stellen – tot dusver op een vriendelijke toon, en niet homofobisch. Maar de Russische Siri, die deze maand verscheen samen met onder meer een Nederlandse variant, is in opspraak door een YouTubefilmpje van de Russische blogger Alex in gesprek met Siri. Het gesprek ging zo:

Alex: „Siri, zijn er homobars in de buurt?”

Siri: „Ik zou rood worden als ik dat zou weten.”

Alex: „Hoe kan ik mij registreren voor het homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk?”

[Stilte]

Alex: „Hoe kan ik mij registreren voor het homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk?”

Siri: „Ik zal doen alsof ik dat niet heb gehoord.”

„Vertel me over het homohuwelijk.”

Siri: „Alex, je bent zo onbeschoft!”

Oeps, ‘technisch foutje’, reageerde Apple. De ‘bug’ werd gefixt: wie gisteren Siri in het Russisch vragen over homo’s stelde, kreeg neutrale antwoorden. Zo verwees ze onder meer naar de Russische Wikipediapagina over homo’s. Maar op vragen naar dichtbijzijnde homobars, toverde Siri geen lijstje homobars met routebeschrijving tevoorschijn, zoals in de Nederlandse variant, maar verwijst naar sites over uitgaan.

Op techblogs suggereren mensen dat Apple zich aan de omstreden anti-homowet van Rusland wil houden. Die wet stelt het onder meer strafbaar om informatie over homo’s te verspreiden onder mensen die jonger zijn dan achttien jaar. Bedrijven die zich niet aan de wet houden riskeren een boete van een miljoen roebel (17.500 euro).

Voor woonwarenhuis Ikea was die wet deze week reden om het magazine Ikea Family Life uit de lucht te halen in Rusland. „Een aantal artikelen zou als propaganda gezien kunnen worden”, schreef Ikea in een verklaring. Ikea haalde in 2013 in Rusland al een artikel offline over een lesbisch stel.

Andere buitenlandse bedrijven proberen de wet te omzeilen door hun producten te labelen als ‘18+’. Zo is computerspel The Sims, waarin karakters homo kunnen zijn, in Rusland ‘schadelijk’ en alleen geschikt voor volwassenen.