Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Regelingen oudere werknemers drukken op de Belastingdienst

Binnen de Belastingdienst bestaan grote zorgen over de grote effecten van de ouderendagen op de dienst. Dat meldt de NOS op basis van een intern bericht van directeur-generaal Peter Veld van de Belastingdienst aan zijn werknemers.

Directeur-generaal Belastingdienst Peter Veld.
Directeur-generaal Belastingdienst Peter Veld. Foto: ANP / Martijn Beekman

Binnen de Belastingdienst bestaan grote zorgen over de grote effecten van de ouderendagen op de dienst. Dat meldt de NOS op basis van een intern bericht van directeur-generaal Peter Veld van de Belastingdienst aan zijn werknemers.

Volgens Veld blijft er bij de Belastingdienst door de extra vrije dagen voor oudere werknemers jaarlijks voor achthonderd mensen aan werk liggen.

Update 12.33 uur: Vakbond FNV Overheid noemt de opmerkingen van Veld in een reactie ”een aanval op de oudere medewerkers”. “Aan de ene kant moeten we van het kabinet langer doorwerken. Maar als er voorzieningen nodig zijn om dat mogelijk te maken, vindt het kabinet ouderen te duur.” Ook stelt de bond dat inde praktijk de werklast niet veranderd er gebruik wordt gemaakt van deze regeling. “Dat is ontduiking van de cao.”

Zorgen over zogenoemde ‘ouwelullendagen’ leven breder binnen het Rijk, aldus de NOS. In de huidige onderhandelingen over een nieuwe cao voor de rijksambtenaren zou minister Blok regelingen voor oudere werknemers willen afbouwen tot nul. Het geld dat zo wordt bespaard, wil Blok gebruiken voor regelingen waar ook jonger personeel van kan profiteren.

Ambtenaren die 57 worden, kunnen bij het Rijk zo’n 16 procent minder gaan werken. Daar gaat in ruil 5 procent van het salaris af. Wanneer er later van de regeling gebruik wordt gemaakt, is de salariskorting minder groot: wie bij 63 jaar begint levert slechts 1 procent salaris in. Ambtenaren die gebruikmaken van de regeling zien af van andere compensatieregelingen, zoals ADV-dagen. Bijna de helft van alle 57-plussers bij het Rijk maakt gebruik van de regeling.