PSV pakt landstitel na zinderende match tegen sc Heerenveen: 4-1

Memphis Depay (M) de 2-0 gescoord en viert dat met Jetro Willems (L) en Adam Maher.
Memphis Depay (M) de 2-0 gescoord en viert dat met Jetro Willems (L) en Adam Maher. Foto ANP / Olaf Kraak

PSV heeft vanavond in eigen huis met overtuiging de kampioensschaal veroverd met een 4-1 overwinning op sc Heerenveen. Dankzij mooi spel van De Jong en Depay scoorde de ploeg uit Eindhoven in één helft drie treffers. In de tweede helft schoot Narsingh de vierde goal voor PSV binnen, waardoor na het fluitsignaal de champagne kon worden geopend.

Direct op voorsprong

Direct na de aftrap gingen de Eindhovenaren vol in de aanval. Al in de derde minuut zette Luuk de Jong na een voorzet van Luciano Narsingh met een behendige kopbal de openingstreffer op zijn naam: 1-0. Kort erna zorgde Narsingh opnieuw voor gevaar bij het doel, maar die bal eindigde in het zijnet.

PSV wist het momentum te behouden en kwam na de goal van De Jong een aantal keer akelig dicht bij scoren. In de 24e minuut verloste Memphis Depay zijn team en schopte met een schitterende vrije trap de 2-0 binnen. De winst lijkt het team uit Eindhoven nog nauwelijks te kunnen ontgaan.

Twitter avatar PSV PSV DOELPUNT PSV! 24e minuut; Hij doet het WEER! Memphis schiet de bal SCHITTEREND binnen! PSV op 2-0! #psvhee

Maar toen lieten de Friezen zien dat ze nog allerminst waren uitgestreden. In de 27e minuut wist Joey Van den Berg de voorzet van Stefano Marzo te benutten, waardoor het 2-1 werd in het Philips Stadion. De titel is nog niet binnen.

Dat besefte PSV en de ploeg van Philip Cocu zette het offensief voort. Beide partijen kregen kansen, maar in het heetst van de strijd raakte Joshua Brenet geblesseerd. Hij moest aftaaien en werd vervangen door Abel Tamata. Vlak voor rust kopte Luuk de Jong een voorzet van Jetro Willems via de grond voorbij sc Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt, waarmee de ruststand op 3-1 werd gezet. Het was de tiende kopgoal voor De Jong in één eredivisieseizoen.

Twitter avatar OptaJohan OptaJohan 10 - @LuukdeJong9 is the first player to score 10+ headed goals in one Eredivisie season since @KJ_Huntelaar in 2007/08 (11). Airforce.

Tweede helft

Ook in de tweede helft was PSV nog niet moegestreden. De Eindhovenaren kregen meerdere kansen, maar wisten die niet te verzilveren. Toch bleef de ploeg de wedstrijd domineren.

In de slotfase knalden zowel De Jong als Georginio Wijnaldum bijna nog een doelpunt binnen, maar Nordfeldt wist knap te redden. Toen brak in de 89e minuut Narsingh toch door en schopte na een goede counter de 4-1 binnen en bepaalt hiermee de eindstand. Het was de 22e landstitel voor PSV en de eerste in zeven jaar tijd.

Na de wedstrijd kreeg Wijnaldum van PSV-clubicoon Willy van der Kuijlen de kampioensschaal in de handen gedrukt. De 24-jarige Rotterdammer mocht als aanvoerder van de Eindhovense ploeg de trofee als eerste omhoog houden. Tijdens de huldiging op het podium kreeg KNVB-directeur Bert van Oostveen assistentie van ‘mister PSV’ Van der Kuijlen, de topschutter aller tijden van de eredivisie.

PSV onttroont met de titel regerend landskampioen Ajax:

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Wij feliciteren @PSV met het landskampioenschap 2014-2015. http://t.co/WKpGMfwMRk
Twitter avatar PSV PSV @AFCAjax Bedankt voor de felicitatie!!

Feeststemming Eindhoven

NRC-sportverslaggever Fabian van der Poll was in Eindhoven tijdens de kampioenswedstrijd:

“Hoe cliché ook, zo’n kampioenschap doet wat met een stad. Supporters in de kroegen van het Stratumseind waren al schor en beneveld voor de aftrap. Voor de supermarkt in het aangrenzende Philipsdorp werden sjaals verkocht. En de verkeersregelaars die bezoekers op koude, donkere avonden uitdrukkingsloos naar hun parkeerplek leiden, deden dat nu glunderend. Misschien leek het zo, zijn het verwachtingen die je als buitenstaander onterecht op deze mensen projecteert, maar dit was onmiskenbaar een uiting van trots en blijdschap. Zeven jaar heeft PSV moeten wachten op de titel. Zeven woelige jaren vol onbegrip, ergernis en sportief falen. En dan nu zo’n geweldig seizoen met spelers die alsmaar boven zichzelf uitstegen. Luuk de Jong, Memphis Depay en Jetro Willems, zij creëerden ultiem voetbalgeluk.

Hun blikken waren aanvankelijk nog strak, toen ze voor de wedstrijd in een haag van smachtende fans werden opgewacht bij het stadion. Zoals de directie dat ook graag ziet: extreme professionaliteit. Daarom hadden de spelers vorige week ook niet gezamenlijk naar de wedstrijd van Ajax gekeken: het paste niet in het schema van een topsporter. Zo strak en serieus was heel dit seizoen. PSV bande alle emoties uit tot het moment dat het daadwerkelijk zover was. Maar vanavond gingen de maskers af. Tijd om te pronken met de dikverdiende schaal.

PSV vreesde nog wel dat de ontlading na zeven jaren droogte zou leiden tot een bestorming van het veld. Directeur Toon Gerbrands had alle seizoenkaarthouders er zelfs een mail over gestuurd. Alsjeblieft, blijf binnen de hekken. Hij kon achteraf opgelucht adem halen. De paar fans die over de reclameborden sprongen, werden direct getackeld door waakzame beveiligers.

Andrés Guardado was ondertussen naar de kleedkamer gerend om een Mexicaanse vlag te halen. De Zuid-Amerikaan was een sensatie. Hij was de stabiele controleur die vrijwel nooit een verkeerde pass gaf. Met zijn 28 jaar bracht hij de ervaring mee die nodig was tussen al die jonge, grillige talenten. Een baken van rust en volgens kenners een leider, hoewel dat soms moeilijk is voor te stellen vanwege zijn gebrekkige Engels. Niettemin: een geweldige speler aan wie PSV ook volgend seizoen veel plezier zal beleven. Evenals de neutrale kijker.”

Scheids genoemd in matchfixingzaak

De wedstrijd werd gefloten door de Nederlandse toparbiter Serdar Gözübüyük. De scheidsrechter raakte vanmorgen omstreden toen zijn naam door een Nederlandse verdachte werd genoemd in een Duitse matchfixingzaak. De 29-jarige Gözübüyük ontkent stellig en zegt “geschokt” te zijn, en ook de KNVB heeft geen reden aan zijn integriteit te twijfelen.

Lees ook op nrc.nl: De 4 sleutelmomenten in het kampioenschap van PSV
Lees ook in NRC Handelsblad: Eén met Philips, de wijk en PSV (€)

    • Casper van der Veen