Politiebureaus gaan donderdag twee uur dicht uit protest

Politieauto's, hier in Leiden, zetten gisteren hun sirenes aan uit protest tegen het uitblijven van een betere cao.
Politieauto's, hier in Leiden, zetten gisteren hun sirenes aan uit protest tegen het uitblijven van een betere cao. Foto ANP/ Sander Koning

Politiebureaus zullen aanstaande donderdag twee uur lang dicht blijven voor het publiek. De politiebonden hebben vandaag hun leden opgeroepen mee te doen aan de sluiting, een nieuw protest tegen het uitblijven van een betere cao.

Tussen 09.00 uur en 11.00 uur zullen de de bureaus van de eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland, Midden-Nederland, Oost-Brabant en Limburg dichtgaan, van 13.00 uur tot 15.00 uur gebeurt dat bij de eenheden Noord-Holland, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Zeeland/West-Brabant. In die tijd kan er bijvoorbeeld geen aangifte worden gedaan. Wel blijven agenten beschikbaar voor noodhulp, meldt de Nederlandse Politiebond (NPB):

“De veiligheid komt op geen enkele wijze in het gedrang.”

De tijdelijke sluiting zal worden gebruikt voor (achterstallig) administratief werk, een signaal waarmee duidelijk moet worden gemaakt dat de werkdruk hoog is bij de politie, maar de middelen om die aan te kunnen achterblijven. De protesten van de bonden worden steeds groter. Agenten hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad en willen dat er nu eindelijk een betere cao komt. Ze willen behalve meer loon (3,3 procent) ook een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die momenteel bij de politie plaatsvindt.

Spanningen

De spanningen binnen de Nationale Politie lopen steeds hoger op. De voorzitters van de vier politiebonden verweten korpschef Gerard Bouman in een gezamenlijke verklaring gisteren “stemmingmakerij”. De bonden vinden dat ze voor hun acties te weinig steun krijgen van de leiding van de politie. Het steekt de bonden bijvoorbeeld dat de korpsleiding zich afgelopen dinsdag schaarde aan de zijde van de staat die via een kort geding succesvol eiste dat de politie geen actie mocht voeren tijdens de cybertop.