Plakken aandeelhouderscake, de zeven zonden van Google

Beeld Young and United

Had je deze week geen tijd al onze verhalen, films en quizzen te bekijken? Dit is onze selectie van de beste producties, speciaal voor het weekend.

1. Ze verzamelden zich afgelopen week in het Hilton, het DeLaMar theater of ‘gewoon’ op het eigen hoofdkantoor. Wie? De aandeelhouders van bedrijven als Philips en KLM. Hier en daar de gebruikelijke koffie en cake, elders verse buffetten. Op een lege maag kun je het immers niet hebben over fraude (SBM Offshore), bonussen (ING, KPN) of het minimumloon (hup Soufian).

2. Dat bonusbeleid blijft toch een dingetje. Maar niet bij verzekeraar ASR. Daar heeft de topman vorig jaar vrijwillig afstand gedaan van zijn extraatje à 133.000 euro. Om te voorkomen dat er “maatschappelijke en publieke ophef” zou ontstaan.

3. Wie ook niet op een extraatje hoeven te rekenen: de 2,8 miljoen deelnemers van het ABP. Hun pensioen wordt in 2016 niet verhoogd. Het zijn sowieso geen beste tijden voor pensioenfondsen. Wie daar weinig van merken? ZZP’ers. Die doen niet aan pensioenen.

4. Het zat er aan te komen: de Europese Commissie spant een zaak aan tegen Google wegens machtsmisbruik. Via zijn zoekmachine zou het eigen diensten voortrekken en dus concurrenten benadelen. Maar dat is niet de enige zonde van de techreus, die - leuk feitje - ooit Backrub heette. Geen beste bedrijfsnaam, nee.

5. Ben jij een Unileverfan of toch meer een huismerkenmens? Doe de quiz. En als je dan toch bezig bent: waar staat ASML voor?

6. Ze blijven maar eh… nou ja, voortwoekeren, die woekerpolissen. In de Tweede Kamer ging het er afgelopen week alweer over, aangezien naar schatting nog 2,5 miljoen mensen vast zitten aan hun veel te dure beleggingsverzekering.

7. Over (minder obscure) financiële producten gesproken: sinds maandag zijn zuivelderivaten terug op het Amsterdamse Damrak. Voor wie liever in magere melk en weipoeder handelt.

8. Waar blijven toch al die vrouwen aan de top? Minister Jet Bussemaker gooit er een database tegenaan, maar of dat gaat helpen? Misschien als de vrouwelijke kandidaat in kwestie héél erg op haar mannelijke voorganger lijkt.

9. Een iets minder mannelijke functie: secretaresse. Al noemen ze zichzelf liever ‘management assistant’ of ‘office manager’. Zo makkelijk hebben ze het niet. Door digitalisering en automatisering verdwenen tussen 2008 en 2012 zo’n 90.000 van hun banen.

10. Oké, nog één vrouwendingetje: felgekleurde leggings, eigen hardloopwedstrijden. Merken als Nike en New Balance doen er alles aan om rennende vrouwen voor zich te winnen.

11. Maar mannen mogen natuurlijk ook rennen. Kijk op NRC Q Run waar dat dit weekend kan.

    • NRC Q