Open brief van Anneke Tromp, weduwe huisarts uit Tuitjenhorn

DEN HAAG - Carel Bleichrodt (r), voorzitter van de Evaluatiecommissie Tuitjenhorn, minister Edith Schippers (l) van Volksgezondheid en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geven een persconferentie bij de overhandiging van het eindrapport.
DEN HAAG - Carel Bleichrodt (r), voorzitter van de Evaluatiecommissie Tuitjenhorn, minister Edith Schippers (l) van Volksgezondheid en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie geven een persconferentie bij de overhandiging van het eindrapport. Foto Bart Maat / ANP

Huisarts Nico Tromp pleegde in 2013 zelfmoord. Hij was op non-actief gesteld nadat hij een terminale patiënt een dodelijke hoeveelheid morfine gaf. Er brandde een discussie los over euthanasie. Zijn weduwe verdedigt hem in een open brief aan de regering.

Geachte minister Schippers (Volksgezondheid) en minister Van der Steur (Justitie),

Mijn man heeft ingegrepen in een situatie waarvoor geen regels bestaan. Drie artsen hadden de patiënt in de dagen voordat mijn man hem bezocht, behandeld en geen aanleiding gezien om de sedatie al in te zetten.

De IGZ stelt nu dat zij hebben zitten slapen. Toen mijn man de patiënt bezocht was het te laat. Hij was stervende en er dreigde een voor hem en zijn vrouw afgrijselijk en zoals met hen besproken ongewenst stervensproces. Conform zijn eerder vastgelegde wens heeft mijn man hem direct in een diepe slaap gebracht, waarna hij zonder pijn zou overlijden. Het alternatief was: vaststellen dat geleidelijke sedatie volgens de richtlijn niet meer kan en toch nog beperkte hoeveelheden morfine geven zonder (voldoende) effect, zodat het lijden enigszins wordt verlicht, maar het ernstig lijden (stikken) niet.

Dat mijn man zich niet meer kan verweren, verwijt ik u. Mijn man is in de dagen nadat het strafrechtelijk onderzoek begon van een open, vrolijke man veranderd in iemand, waarbij de bodem uit zijn bestaan is geslagen. Hij is enkele dagen na de huiszoeking (zonder enige voorgeschiedenis in depressies) wegens suïcidale dreiging opgenomen in een gesloten GGZ-inrichting. Tijdens zijn verblijf daar is hij tweemaal op een politiebureau in Alkmaar verhoord. De GGZ liet hem nota bene zonder begeleiding per trein reizen.

Lees verder in NRC: Daarom wil ik u niet spreken.(€)