Nieuwe smartphones: pas op voor overkill

Waarom een telefoon kopen die duurder is dan je laatste computer? Het kan voor (veel) minder.

FOTO'S Arjen Born

Wie ruilt wat in? Om die vraag draait het in de eredivisie van de smartphonemarkt. De industrie dreunt nog na van de klap die Apple vorig kwartaal uitdeelde: de iPhone 6 brak alle verkooprecords en een hongerige Chinese markt bezorgde Apple een megawinst van 18 miljard dollar (ruim 17 miljard euro).

Dankzij die groeistuip was Apple even marktleider Samsung de baas. Om de resultaten op peil te houden, introduceerde Apple inruilacties om de verkoop in China te blijven stimuleren: je oude Android-toestel is daar goed voor een dikke korting op een iPhone of iPad.

Grote kans dat dit voorjaar Samsung een groeistuip beleeft. Met de nieuwe Galaxy S6 laten de Zuid-Koreanen zien dat ze ook stijlvolle telefoons kunnen maken – zonder wiebelig plastic, overbodige gimmicks en opdringerige software. Dat werd tijd, want de verkoop van de laatste Galaxy-modellen viel tegen.

Samsung is zo overtuigd van de S6 dat het een iOS-overstapdienst op de telefoon meelevert: zo kunnen iPhone-gebruikers het Apple-logo inruilen voor de nieuwe koning van de Android-toestellen.

De strijd tussen de topmodellen is zo fel omdat in dit segment het meeste geld verdiend wordt. Zoals een fabrikant het verwoordde: als je boven de 500 euro geen telefoon verkoopt, maak je geen winst. Daarom kosten de flagships , de paradepaardjes onder de smartphones, inmiddels meer dan je laatste computer.

De maatstaf voor ‘premium’ loopt op: HTC vraagt 749 euro voor een telefoon die weinig toevoegt aan het model van vorig jaar. Apples iPhone 6 Plus kost met 128 GB geheugen 999 euro. Samsung spant de kroon: voor de luxe Galaxy S6 Edge met 128 GB betaal je 1.049 euro.

Die S6 Edge is een nicheproduct waaraan we wel een paar woorden vuil moeten maken. De telefoon is van binnen identiek aan de S6 en heeft een scherm met afgeronde hoeken. Dat ziet er leuk uit, maar er is geen toegevoegde waarde. Sterker nog: je krijgt minder scherm voor je geld.

Samsung mag dan doorslaan in design, het ritme in de telefoonindustrie dwong fabrikanten tot nu toe elke twee jaar met een vers ontwerp te komen. Een nieuw ontwerp fabriceren is duur. Daarom koos Sony ervoor om de opvolger van de Xperia Z3 een paar maanden uit te stellen. Ook Microsoft tilt de introductie van een premium model over de zomer heen. HTC, de Taiwanese telefoonfabrikant, komt voor de derde keer met een vrijwel identieke telefoon. Het gaat dan ook niet goed met HTC; afgelopen maand werd de topman al vervangen.

Chinese concurrentie

Alle merken, ook Samsung, lijden onder de zware Chinese concurrentie. Xiaomi is de snelst groeiende fabrikant uit China maar levert nog geen telefoons aan Europa. Het is vooral Huawei dat hier actief is en sinds een tijdje ook Honor (een dochtermerk van Huawei) en OnePlus (van de Chinese fabrikant Oppo, bekend van audioapparatuur).

Volgens de experts van HardWare.Info, waarmee we de toestellen samen testen, bieden de Chinese merken een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Wie zijn telefoon niet ziet als statussymbool kan dus voor 200 of 300 euro klaar zijn. Dan maar geen toestel uit de eredivisie; voor de meeste consumenten is gewoon goed ook goed genoeg. Waar moet je op letten als je een nieuwe telefoon uitkiest?

iOS, Android lijken meer op elkaar

In de afgelopen jaren zijn de verschillen tussen iOS en Android kleiner geworden . Zeker nu de nieuwste versie van de iPhone ook Nederlandse spraakcommando’s toestaat. Android 5 heeft een duidelijker ontwerp gekregen en de meeste Android-telefoons wijken weinig af van de standaardversie die Google verspreidt. De Android-versies zijn wel versnipperd ten opzichte van iOS; 80 procent van de iPhones draait op de nieuwste versie, bij Android is dat 5 procent. Microsoft hoopt zijn slag te slaan met Windows 10, dat dit najaar uit komt.

Acht kernen is overkill

De snelheidsverschillen tussen telefoons zijn alleen waar te nemen met een stopwatch. De modernste chips hebben acht kernen, wat voor vrijwel alle gebruiksdoelen en gebruikers overkill is. Vier volstaat. Zelfs toestellen van net iets meer dan 100 euro hebben dit tegenwoordig al. De allermodernste processors zijn zuiniger, daardoor kan bijvoorbeeld de S6 het lang volhouden op een kleinere batterij.

Hoe scherp wil je het zien?

Duurdere toestellen met 5 inch-scherm tellen meestal 1920 x 1080 pixels (full HD). Zo scherp dat je de losse pixels niet meer ziet. De iPhone 6 is iets kleiner en biedt 1334 x 750 pixels. De Galaxy S6 telt 2560 x 1440 pixels, oftewel Quad HD. Mooie getallen, maar belangrijker is dat de kleurenweergave goed is.

Kijk naar de lens

Ook bij de camera zeggen de pixels weinig. De iPhone haalt met 8 megapixel prima resultaten. Het draait om camerasoftware (sterk punt bij Apple) en vooral om de lens. Een laag diafragma (f=1,9 bij Samsung) en optische beeldstabilisatie leveren betere foto’s op.

HTC introduceerde een tijd geleden ‘ultrapixels’, een extra lichtgevoelige sensortechnologie. Dat sloeg niet aan. De achtercamera van de HTC One M9 heeft nu weer een gewone sensor, de ultrapixel camera verhuisde naar de voorkant. Daar worden de belangrijkste foto’s gemaakt: de selfies.

    • Marc Hijink