Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

‘Nederlandse scheidsrechter genoemd in matchfixingzaak’

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük tijdens een wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse begin 2014.
Scheidsrechter Serdar Gözübüyük tijdens een wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse begin 2014. Foto ANP/ Olaf Kraak

De naam van de Nederlandse toparbiter Serdar Gözübüyük is door een Nederlandse verdachte in een Duitse matchfixingzaak genoemd, schrijft de Volkskrant vandaag. De krant heeft documenten uit het strafdossier in handen. De 29-jarige Gözübüyük ontkent stellig en zegt “geschokt” te zijn, en ook de KNVB heeft geen reden aan zijn integriteit te twijfelen.

Het zou gaan om twee eerstedivisieduels die gespeeld werden in september 2009: SC Veendam - Helmond Sport (0-0) en Fortuna Sittard - Cambuur (1-2). De Duitse justitie had in 2013 al gezegd tegenover tijdschrift Voetbal International dat deze wedstrijden tot het lijstje van mogelijk ‘gefixte’ wedstrijden behoorden. De precieze rol van Gözübüyük is onduidelijk, schrijft de Volkskrant. Volgens verdachte Paul R., ook wel ‘Rooie Paul’, is er fors ingezet op beide wedstrijden en kon dat niet anders dan aan de scheidsrechter liggen, omdat de teams verschilden.

R. zegt dat het contact met Gözübüyük via een handlanger van hem verliep, maar volgens zijn Duitse verhoorders is R. ook zelf met de arbiter gezien in het clubhuis van de Haarlemse club Young Boys. In 2011 werd dat gesloten omdat criminelen er illegale pokertoernooien hielden.

Beelden van Veendam - Helmond Sport:

‘Imagoschade’

Gözübüyük ontkent elke betrokkenheid in de krant:

“Ik ben geschokt dat mijn naam in dit verband wordt genoemd door iemand die ik niet ken en dat het voor zo iemand zo makkelijk is iemand publiekelijk imagoschade toe te brengen. Dit is iemand die ik ook niet wil kennen. Dat ik mij moet verantwoorden voor uitlatingen van deze persoon, voelt onrechtvaardig. De KNVB en de UEFA beoordelen mij op mijn sportieve prestaties en zij hebben vertrouwen in mij, dus dat is het enige waar ik me op focus.”

Voetbalbond KNVB ziet geen enkele aanleiding te twijfelen aan de scheidsrechter:

“Wij betreuren dat een verdachte in hechtenis, over wiens betrouwbaarheid geen duidelijkheid bestaat, met deze uitlatingen een dusdanig podium krijgt. Het risico daarvan is dat Gözübüyük publiekelijk veroordeeld wordt zonder dat daar een feitelijke onderbouwing voor is.”

Gözübüyük fluit geregeld topwedstrijden in de Eredivisie en is ook in Europa actief. Vanavond fluit hij de mogelijke kampioenswedstrijd tussen PSV en SC Heerenveen.