Opinie

    • Peter van der Ploeg
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Snijd ’s een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

None

Stelling: De rel over ‘bad, bed en brood’ is simpel te sussen

Het is echt niet zo moeilijk een deal te sluiten over mensen die zonder de juiste papieren in Nederland rondzwerven. Twee partijen, twee paar hakken in het zand over drie dingen: 1. bad; 2. bed; 3. brood. Brood? Nee, daar kunnen we niet mee ophouden; wie niet eet, gaat dood. Ook VVD’ers zullen dat begrijpen. Bad? Da’s overdreven luxe, nee, in bad hoeven ze niet, bij een fonteintje kun je jezelf ook best wassen. En bed? Alléén in eenpersoonsbedden, tégen de aanzuigende werking. Allebei anderhalf keer je zin gekregen: de coalitie kan weer voort.

Stelling: Niet te snappen, die ruzie met die Kamervoorzitter

Wat een week van gekonkel, daar in die smalle gangen van het Binnenhof deze week, met die véél te dikke Ton Elias van de VVD die bekneld raakt tussen draaiende camera’s. En what's the buzz? Iets met ‘lekken naar de pers’, mensen die elkaar een loer hebben gedraaid en speurneuzerij van de Rijksrecherche. Zulke spelletjes, dat lekken – sinds wanneer is dat een probleem? Zo werkt ‘de politiek’ nu eenmaal. We nemen ’t toch ook de tandarts niet kwalijk dat die weleens iemand een beetje pijn doet! Ophouden met dat gemiezemuis, aan je werk daar, allemaal!

Stelling: Benoem Onno Hoes tot onze man in Vaticaanstad

Het is al een tijdje stil rondom de cruisende burgermeester van Maastricht, Onno Hoes. Het wachten is op een opvolger en dan kan Onno op zoek naar een nieuwe job. Welnu, die baan hebben we gevonden: Nederlands ambassadeur te Vaticaanstad! Hoezo? Er woedt op dit moment een relletje rondom de nieuwe Franse ambassadeur bij de Heilige Stoel, een keurige carrière-diplomaat, maar wel gay – en die is daar niet wellekome. Wat zullen we nou beleven? EU-regeringen aller landen verenigt u en stuur direct je nationale homorolmodel naar Rome. Sturen wij Onno. We zullen ze leren, die latente homo’s in hun lange jurken!

Stelling: Jesse Klaver ís ook een snotneus

Fons de Poel (KRO, 59) draait al een tijdje mee in de journalistiek. De man werkt al sinds 1982 bij Brandpunt, dus als iemand een snotneus herkent, is hij het. Dat hij dat zei over Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks, 28) omdat die ‘zo hooghartig’ deed tegen ABN Amro-topdog Van Slingelandt, dat is helemaal niet zo gek. Klaver is nogal jong, vergeleken met De Poel, en zijn gedrag? Best hooghartig. Dat hoofdredacteur van Brandpunt, Leo Fijen, het ‘ironisch’ noemde, is flauw. Erop wijzen dat De Poel bij ABN Amro klussen doet is ook flauw. Dat kan hij vast scheiden? Neem De Poel toch serieus!

Stelling: Staak de strijd tegen e-sigaretten

Wat bleek deze week? E-sigaretten zijn helemaal niet de gateway-drugs die, bijvoorbeeld, staatssecretaris Martin van Rijn ervan wil maken. Ze zijn helemaal niet zo verslavend. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zo’n ding proberen lang zo snel niet aan ‘echt’ roken beginnen, ondanks de nicotine. In tabak zitten meer verslavende stoffen. Wat tabak ook doet: het veroorzaakt kanker. Laten de mensen die moord en brand roepen om e-sigaretten hun energie steken in de strijd tegen tabak.

en

Peter van der Ploeg

    • Peter van der Ploeg
    • Gijsbert van Es