Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

35 doden bij aanslag Afghaanse stad Jalalabad - ‘opgeëist door IS’

Een Afghaanse vrouw loopt langs de plek waar vandaag een zelfmoordaanslag plaatsvond in Jalalabad. Meer dan 30 mensen werden gedood.
Een Afghaanse vrouw loopt langs de plek waar vandaag een zelfmoordaanslag plaatsvond in Jalalabad. Meer dan 30 mensen werden gedood. Foto Reuters

Ten minste 35 mensen zijn gedood bij een zelfmoordaanslag in Jalalabad, een stad in het oosten van Afghanistan. Meer dan honderd anderen raakten gewond toen een bom afging bij een bank. De aanslag werd gepleegd door een man op een motor, schrijft persbureau AP.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou de verantwoordelijkheid voor de aanslag hebben opgeëist, zo zei de Afghaanse president Ashraf Ghani. De Talibaan, die meestal achter dit soort aanslagen in het land zitten, hadden eerder vandaag al elke betrokkenheid ontkend en de aanslag zelfs veroordeeld. Een woordvoerder sprak van een “kwade daad”.

NAVO

In Afghanistan moet het leger voor het eerst sinds 2001, toen de Talibaan uit de macht verdreven werden, de extremistische groep vooral zelf bevechten. Er zijn nu nog maar een paar duizend NAVO-militairen in het land, waar dat er op het hoogtepunt 130.000 waren. De militairen die er nog zijn, zijn vooral betrokken bij speciale operaties en trainingen.

Hier ligt Jalalabad: