Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Sylvana

Laatst stelde mijn collega Simone van Saarloos u een drietal onbekende columnisten voor. Jonge, zwarte vrouwen met een mening en een goede pen. Daarvan heb je er heel veel, maar er zijn ook zwarte vrouwen die maar beter in een zelfontworpen jurk kunnen blijven dansen op televisie. Zoals Sylvana Simons.

Toen Sylvana Simons eventjes een boekenprogramma mocht presenteren zette ze daar een leesbril voor op de neus. Het had iets aandoenlijks, ze dacht dus echt dat er een bril bestond waardoor we haar opeens slim zouden vinden.

Toen ze bij RTL Boulevard een keer de onvergeeflijke fout maakten Sylvana Simons te verwisselen met Ruth Jacott zag ze daar meteen een discriminatiegevalletje in. „Dit Precies dit. #rtlboulevard #witteblindevlek #mediainnederland.”

Over blinde vlekken gesproken: Sylvana gelooft echt dat de mensen haar slim vinden omdat ze weleens op televisie is. Nadat Viva deze week een omstreden stuk plaatste – 10 redenen om een donkere man te daten – bood ze via de sociale media haar ‘hulp’ aan, waarna de hoofdredactrice naar haar toe kroop. Uitkomst: Sylvana krijgt een column in Viva.

Sylvana op Facebook: „Ik ben erg blij dat Vivianne mijn aanbod om samen op zoek te gaan naar een duurzame oplossing voor een steeds terugkerend probleem in de media en op andere plekken in onze samenleving heeft aangenomen, en kijk ernaar uit vanaf nu wekelijks een column te schrijven voor Viva die zal laten zien dat diversiteit geen nobel streven maar een vast gegeven is dat zich gereflecteerd mag zien in alle vormen van media en op alle plekken in de samenleving. Naast het schrijven van de column zal ik de ervaring die ik in de afgelopen 25 jaar in de media en 44 jaar als zwarte vrouw in Nederland heb opgedaan inzetten om op lange termijn mee te denken en te adviseren in hoe diversiteit en alle gevoeligheden daaromheen een permanente plek te geven in het maken van het blad en adresseren van haar lezeressen. Ik ben blij dat een blad als Viva hiermee de kans grijpt om vooraan te lopen in de mars naar een realistischer beeld van alle Nederlanders en hoe wij ons met elkaar verhouden.”

Ik moest het, door het volledig ontbreken van interpunctie, drie keer lezen om het te begrijpen en om vooral geen zin te krijgen in Viva-column van Sylvana. Arme Viva-lezeressen: van de bijwerkingen van het medicijn word je net zo misselijk als van de kwaal zelf. Alle vrouwen met schrijfambities mogen zich gepasseerd en gediscrimineerd voelen, de aanstelling van Sylvana heeft in ieder geval niets met haar schrijftalent te maken.

Voor de foto zet ze waarschijnlijk wel haar bril op.

    • Marcel van Roosmalen