Kijken: Tsjechische euroscepticus sticht dwergstaatje in ongeclaimd gebied

Hij was op zoek naar een stuk land om een eigen staat te stichten en vond een reepje grondgebied tussen Servië en Kroatië dat door geen van beide landen werd geclaimd. De Tsjechische Vit Jedlicka, lid van de eurosceptische, conservatieve Partij van Vrije Burgers, toog af naar het “terra nullius” en stichtte er zijn eigen soevereine staat: de Vrije Republiek Liberland.

Hij was op zoek naar een stuk land om een eigen staat te stichten en vond een reepje grondgebied tussen Servië en Kroatië dat door geen van beide landen werd geclaimd. Eén en één is twee, dacht de Tsjechische Vit Jedlicka, lid van de eurosceptische, conservatieve Partij van Vrije Burgers. Hij toog af naar het “terra nullius” en stichtte er zijn eigen soevereine staat: de Vrije Republiek Liberland.

De politicus heeft zichzelf tot president uitgeroepen en heeft aspirant-onderdanen opgeroepen zich via de website van Liberland aan te melden voor burgerschap. Het motto van het land aan de Donau is “Leven en laten leven”. Jedlicka wil een natie zonder onnodige “beperkingen en belastingen”, maar maakte gelijk duidelijk dat communisten, neonazi’s en andere extremisten niet welkom zijn.

Bekijk hier een interview van Russia Today met Jedlicka:

Ondertussen vragen analisten zich af wat Jedlicka hoopt te bereiken met zijn “landje”. Naar eigen zeggen heeft hij steun “vanuit het hele politieke spectrum” in Tsjechië verzameld. Als dat waar is, hebben zij die steun vooral achter gesloten deuren verleend. Critici vragen zich af of Jedlicka echt een doel heeft met zijn staat of dat het hier een simpele publiciteitsstunt betreft.

Liberland ligt in zogeheten “terra nullius”, gebied dat door niemand wordt geclaimd. Kroatië en Servië zijn het niet eens over de grenzen die beide landen van elkaar scheiden, maar in de praktijk wordt het gebiedje door Kroatië bestuurd. Jedlicka laat zich inspireren door landen als Liechtenstein en Monaco en is voor minimale belastingen en open grenzen en tegen te veel overheidsbemoeienis en staatsschuld.

‘Koninkrijk Noord-Soedan”

Het is niet de eerste keer dat iemand een soevereine staat uitroept in niet-geclaimd gebied. Vorig jaar riep een vader een koninkrijk uit in een gebied op de grens tussen Egypte en Soedan. Hij had zijn 7-jarige dochtertje namelijk beloofd dat ze een prinsesje zou worden.

Heel volkrijk zat Liberland waarschijnlijk niet worden, want het dwergstaatje is maar zeven vierkante kilometer in oppervlakte. Jedlicka heeft al meer dan 60.000 aanmeldingen voor burgerschap ontvangen. Hoeveel mensen zich werkelijk laten nationaliseren Liberlander valt nog te bezien. Het huidige inwoneraantal staat nog op een luttele zeven man.


Grotere kaart bekijken

    • Casper van der Veen