Witwassen

Juweliers via handel in dure horloges in crimineel milieu

Foto EPA

Juweliers verkopen exclusieve horloges met hoge kortingen aan handelaren met criminele contacten. Via deze verkoop aan de achterdeur komen de horloges in grote aantallen in de onderwereld terecht. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

De horloges worden door de criminelen gebruikt voor witwaspraktijken en als betaalmiddel. De politie ziet juweliers en horlogehandelaren steeds vaker opduiken in strafrechtelijke onderzoeken.

“We zien dat juweliers en handelaren in het milieu getrokken worden en dat zij criminelen breder gaan faciliteren dan alleen het witwassen”, zegt Wilbert Paulissen, hoofd van de Landelijke Recherche desgevraagd. De Amsterdamse politie spoort juweliers en handelaren aan zelf tegen misstanden op te treden, door bijvoorbeeld serienummers van horloges te registreren.

Juweliers zitten klem

Juweliers zijn de afgelopen jaren klem komen te zitten tussen fabrikanten en handelaren. Fabrikanten van bekende en populaire merken als Rolex, Cartier en Audemars Piguet verplichten juweliers om meer en andere horloges af te nemen dan ze eigenlijk kunnen verkopen. Als ze niet aan de eisen voldoen, kunnen ze hun dealerschap vergeten en verliezen ze veel klanten. “Bijna de helft van alle horloges in de markt is van Rolex”, zegt directeur Mark van Nieuwkerk van juwelierszaak Schaap en Citroen.

Juweliers werken daarom veelal met vaste handelaren die de minder gewilde of wat oudere modellen afnemen tegen tot 30 procent korting. In ruil daarvoor willen de handelaren de schaarse en zeer gewilde modellen waar klanten in de winkel soms jaren op moeten wachten.

Schaap en Citroen werkt naar eigen zeggen met vijf à zes van dit soort handelaren. Gisteren meldde NRC dat de juwelierszaak, een leidinggevende van het bedrijf en een van hun grote, vaste handelaren door het Openbaar Ministerie worden verdacht van belastingfraude met exclusieve horloges. Ook zou Schaap en Citroen grote contante betalingen niet tijdig hebben gemeld, wat wettelijk verplicht is. In 2010 schikte de juwelier met het OM, het had contante betalingen meermaals niet gemeld.

Verdacht van witwassen

Ook een andere horlogehandelaar is met justitie in aanraking gekomen. Tegen de Gooise zakenman Mustafa Y. is in België zeven jaar geëist in een strafzaak rondom grote transporten van cocaïne. In Nederland wordt hij verdacht van witwassen. De horlogehandelaar is een goede klant van juwelierszaak Gassan. Eigenaar Benno Leeser van Gassan zegt dat Y. jaarlijks voor 750.000 euro aan Rolexen bij hem koopt. Bronnen melden dat de handelaar de Rolexen met 25 procent korting mag kopen.

Lees het achtergrondverhaal ‘Tijd is geld’ (€) vandaag in NRC Weekend.