Opinie

    • De Herdenkpolitie

Is dit nou herdenken?

Het grote herdenkseizoen breekt weer aan. 4 mei, Nationale Dodenherdenking. 14 mei, het bombardement op Rotterdam. Overal in het land houden comités en lobbyclubs zich bezig met hoe die herdenkingen moeten worden vormgegeven. Wie moet worden herdacht? Herdenken we op 4 mei alleen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, of doen we Bosnië er ook nog even bij?

En wat dóén we op zo’n herdenking? Op deze foto zie je hoe het niet moet. De foto is genomen op 10 april in Groningen, waar 70 jaar bevrijding werd gevierd. Met het naspelen van een gevecht. Er was een ‘authentiek soldatenkamp’. Een optocht van legervoertuigen.

We herdenken om stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. We herdenken om ons te verplaatsen: hoe zouden wij hebben gehandeld? Dat bereik je niet met een schietspelletje. Herdenken is niet herdoen, ook al is dat met losse flodders.

    • De Herdenkpolitie