Ik voelde me machteloos en boos

Foto Olivier Middendorp

Deze week werd het Maagdenhuis ontruimd. Overal doken foto’s op van een geëmotioneerde blonde vrouw. Het ‘huilmeisje’ heet Leonie (23) en is studente wijsbegeerte en sociologie van de UvA – haar achternaam wil ze niet in de krant. Hoe werd zij het huilmeisje?

„Een goede vriendin van me omhelsde een vriend toen ze plotseling door een aantal undercoveragenten op het plein werd neergeslagen. Een leger van ME’ers kwam op ons af, omsingelde ons en begon te slaan. Ik was erg geschrokken, we verwachtten de ontruiming niet. We waren een dag eerder nog door de burgemeester gerustgesteld. Ze zeggen dat dit gebeurde uit veiligheidsoverwegingen. Dat geloof ik niet. We zouden zondagavond vertrekken. We hadden zelfs al schoongemaakt. Het was machtsvertoon, om ons te laten zien wie hier nu de baas is. Ze wilden onze ideeën kapotslaan, letterlijk.

„Ik voelde me op dat moment machteloos, boos en was teleurgesteld in het bestuur, de overheid, eigenlijk in de hele wereld. Het is zo oneerlijk. Wij strijden voor beter onderwijs, voor een betere wereld. Dat kan toch niet verkeerd zijn? Wij waren er niet om rellen te schoppen. Het Maagdenhuis was een echte academische gemeenschap: (ex)studenten en docenten. En dat laten de foto’s ook duidelijk zien. Het zijn niet mijn mooiste foto’s natuurlijk. Het laat wel zien wat er op dat moment gaande was.”

    • Ilona Dahl