Juwelier Schaap en Citroen verdacht van fraude

Juweliers verkopen exclusieve horloges met hoge kortingen aan handelaren met criminele contacten. Via deze verkoop aan de achterdeur komen de horloges in grote aantallen in de onderwereld terecht. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. De politie bevestigt de gang van zaken en ziet juweliers en horlogehandelaren steeds vaker opduiken in strafrechtelijke onderzoeken. „We zien dat juweliers en handelaren in het milieu getrokken worden en dat zij criminelen breder gaan faciliteren dan alleen het witwassen”, zegt Wilbert Paulissen, hoofd van de Landelijke Recherche desgevraagd. Juweliers hebben zich de afgelopen jaren afhankelijk gemaakt van de handelaren. Ze worden door bekende en populaire merken als Rolex, Cartier en Audemars Piguet jaarlijks verplicht meer en andere horloges af te nemen dan ze eigenlijk kunnen verkopen. Als ze niet aan de eisen voldoen, kunnen ze hun dealerschap vergeten en verliezen ze veel klanten. „Bijna de helft van alle horloges in de markt is van Rolex”, zegt directeur Mark van Nieuwkerk van juwelierszaak Schaap en Citroen. Juweliers werken daarom veelal met vaste handelaren die de minder gewilde of wat oudere modellen afnemen tegen tot 30 procent korting. In ruil daarvoor willen de handelaren de schaarse en zeer gewilde modellen waar klanten in de winkel soms jaren op moeten wachten. Schaap en Citroen werkt naar eigen zeggen met vijf à zes van dit soort handelaren. Gisteren maakte deze krant bekend dat de juwelierszaak, een leidinggevende van het bedrijf en een van hun grote, vaste handelaren door het Openbaar Ministerie worden verdacht van belastingfraude met exclusieve horloges. Ook zou Schaap en Citroen grote contante betalingen niet tijdig hebben gemeld, wat wettelijk wel verplicht is.

Ook een andere horlogehandelaar is met justitie in aanraking gekomen. Tegen de Gooise zakenman Mustafa Y. is in België zeven jaar geëist in een strafzaak rondom grote transporten van cocaïne. In Nederland wordt hij verdacht van witwassen. Deze Mustafa Y. is bevriend met het hoofd kasbeheer van juwelierszaak Gassan. Eigenaar Benno Leeser van Gassan zegt dat Y. jaarlijks voor 750.000 euro aan Rolexen bij hem koopt. Bronnen melden dat Y. de Rolexen met 25 procent korting kan kopen. Hij koopt zijn horloges niet alleen bij Gassan, maar bijvoorbeeld ook bij Pijnenburg Juweliers in Eindhoven. Het bedrijf zegt hierop niet te willen reageren.

    • Esther Rosenberg