‘Grieken sluiten deze week gasdeal met Rusland’

De Russische president Poetin (rechts) en de Griekse premier Tsipras in een gezamenlijke persconferentie in Moskou anderhalve week geleden.
De Russische president Poetin (rechts) en de Griekse premier Tsipras in een gezamenlijke persconferentie in Moskou anderhalve week geleden. Foto: Reuters / Alexander Zemlianichenko

De Griekse regering staat op het punt een energieovereenkomst te te sluiten met Rusland. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op basis van bronnen. Als gevolg van de deal zou er per direct 5 miljard euro in de Griekse staatskas vloeien, waarmee de acute geldproblemen van de Grieken voorlopig zouden zijn opgelost.

Update 16.29 uur: Rusland ontkent een dat met Griekenland is gesproken over vooruitbetaling. Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov is tijdens het staatsbezoek van de Griekse premier Tsipras met Poetin wel over energiesamenwerking gesproken, maar is er geen voorschot toegezegd aan Athene. Dat zei hij in een interview met de Russische radiozender Business FM.

De overeenkomst behelst de uitbreiding van de aardgaspijpleiding Turkish Stream naar Griekenland, waarmee Russisch gas via Turkije naar Griekenland zou stromen. Het bedrag van 5 miljard euro zou een voorschot zijn op de toekomstige winsten die Griekenland met de doorvoer van het gas zal behalen. De overeenkomst wordt volgens Der Spiegel waarschijnlijk dinsdag ondertekend.

Griekenland is momenteel in gespannen onderhandelingen met Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over het volgende deel van eerder beloofde leningen. Om aanspraak te kunnen maken op het steunpakket moet de Griekse regering verdere hervormingen en bezuinigingen doorvoeren.

Griekse premier ging eerder bij Poetin op bezoek

Er gaan al langer geruchten over deze mogelijke deal, die de relatie tussen Europa en Griekenland verder zou doen verslechteren. De Griekse premier Tsipras bracht anderhalve week geleden een bezoek aan Moskou, waar hij de Russische president Poetin sprak over aanhalen van de banden tussen beide landen.

Poetin liet na afloop weten dat Rusland geld kan verstrekken aan gezamenlijke projecten met Griekenland. De winst op die projecten kan Griekenland gebruiken om zijn schulden terug te betalen, zei Poetin. Volgens zowel Tsipras als Poetin was er geen sprake van financiële steun. Tsipras zei tegen Reuters het raamwerk van de EU te opereren, dat sancties heeft opgelegd aan Rusland:

“We hebben niet gevraagd om financiële hulp. We willen onze schuld en onze financiële problemen zelf oplossen… binnen de eurozone.”

‘Grieks vertrek uit eurozone betekent kansen voor Rusland’

Poetin heeft zowel in economisch als in politiek opzicht te winnen bij het aanhalen met de banden met Griekenland, blijkt uit een interview van correspondent voor NRC Handelsblad Caroline de Gruyter met de Russische econoom Sergei Goerijev. Een Grieks vertrek uit de eurozone betekent kansen voor Rusland, zegt Goerijev:

“Poetin zit krap bij kas en kan niet zomaar Griekse pensioenen betalen, terwijl hij de Russische verlaagt. Maar als Athene belooft nieuwe EU-sancties te vetoën, kan een financiële injectie in Griekenland voor Poetin een investering zijn met hoog financieel rendement. Dat is precies wat hij zoekt.”

 

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Exit drijft Griekenland in de armen van Russische beer’ (€)