Franse douane pakt ruim 2.000 kilo cocaïne in ‘historische’ drugsvangst

Leden van de Franse douane hebben een drugsvangst gedaan die nu al als “historisch” te boek staat. Woensdag namen zij een partij cocaïne van 2.250 kilo in beslag op een zeilboot in de buurt van Martinique, een eiland in de Caribische Zee. Dat heeft de Franse minister van Financiën Michel Sapin zaterdag laten weten.

Cocaïne Foto ANP / Openbaar Ministerie Landelijk Parket

Leden van de Franse douane hebben een drugsvangst gedaan die nu al als “historisch” te boek staat. Woensdag namen zij een partij cocaïne van 2.250 kilo in beslag op een zeilboot in de buurt van Martinique, een eiland in de Caribische Zee. Dat heeft de Franse minister van Financiën Michel Sapin zaterdag laten weten, meldt AFP.

Op het vaartuig werden drie verdachten aangehouden, twee Spanjaarden en een Venezolaan. Het schip voer onder de Amerikaanse vlag, maar dat lijkt een dekmantel te zijn geweest. De Franse douane nam over heel 2014 in totaal 6.600 kilo cocaïne in beslag. De operatie van afgelopen week is daarmee een van de grootste drugsvangsten van Frankrijk aller tijden.

De operatie was het slotstuk van een twee jaar durend onderzoek van de douane. Hierbij werd samengewerkt met Spaanse en Britse inlichtingendiensten. De drugs hadden een straatwaarde van zo’n 100 miljoen euro. Sapin prees de samenwerking van landen bij dit soort operaties.

    • Casper van der Veen