Duizenden Duitsers demonstreren tegen vrijhandelsverdrag TTIP

Bij een eerder protest tegen TTIP in Berlijn houden demonstranten een spandoek omhoog met de tekst 'Wie fluistert, die liegt' met ernaast een Trojaans Paard.
Bij een eerder protest tegen TTIP in Berlijn houden demonstranten een spandoek omhoog met de tekst 'Wie fluistert, die liegt' met ernaast een Trojaans Paard. Foto EPA / Wolfgang Kumm

In enkele Duitse steden zijn vandaag duizenden mensen de straat opgegaan uit onvrede met het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. De betogers vrezen onder meer dat consumenten- en milieubescherming in gevaar komen. Dat meldt persbureau dpa.

In Stuttgart kwamen zo’n duizend mensen opdagen en in Keulen en Freiburg waren dat enkele honderden. Ze zongen liederen en scandeerden leuzen. Aanleiding voor de acties zijn de onderhandelingen over het verdrag die maandag in New York worden hervat. Thilo Bode, directeur van Foodwatch:

“Er is een groot risico: TTIP zal onze democratische rechten inperken, omdat in de toekomst bedrijven meer macht hebben over de manier waarop wetten worden opgesteld.”

700 protestacties in totaal

Protestbeweging Attac organiseert op tweehonderd plekken in Duitsland betogingen. Daarnaast worden nog zo’n vijfhonderd acties in 45 andere landen georganiseerd. De protesten richten zich ook tegen het verdrag CETA met Canada en TISA, een ander handelsverdrag tussen de VS en EU met betrekking op de dienstensector, waar momenteel door de betrokken partijen over wordt onderhandeld.

Twitter avatar Attac_TTIP Attac_TTIP RT @huegenell: #StopTTIP Demo in #München sau viele Leute auf der Straße!! Bürgerwohl vor Konzerninteressen! http://t.co/KfajqQeNxT #A18DoA

Ook in België gingen boze tegenstanders de straat op. In Brussel waren zo’n 2000 mensen op de been, meldt persdienst ANP. Demonstrant Sebastien Franco:

“Met het TTIP willen de VS en de EU een grote vrijhandelszone creëren die zou ontsnappen aan elke vorm van democratische controle.”

Voorstanders van TTIP menen juist dat het verdrag goed is voor de economie omdat het banen creëert en de handel bevordert. De linkse partij Die Grünen heeft opgeroepen om de onvrede van burgers met het verdrag serieus te nemen.

Kritiek in Nederland

In Nederland groeit de kritiek op het handelsverdrag, vooral op ISDS, een systeem voor beslechting van handelsgeschillen dat bedrijven extra ruimte geeft staten aan te klagen. Vorige maand sprak de Tweede Kamer zich in een motie uit tegen ISDS, tenminste als dit “afbreuk doet aan ons nationale rechtssysteem en onze democratische besluitvorming”. Indiener was Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. De VVD stemde tegen de motie, coalitiepartner PvdA vóór.

De drie PvdA’ers in Brussel wijzen ISDS categorisch af, lieten ze twee weken geleden weten. Maar ze zetten ook grote vraagtekens bij de baten van TTIP. Studies komen tot uitlopende conclusies als het om banengroei en economisch voordeel door TTIP gaat. Volgens Europarlementariër Agnes Jongerius (€) kan het verdrag tot “vernietiging van banen” leiden, vooral omdat de Amerikanen het minder nauw nemen met werknemersrechten en dus goedkoper kunnen produceren.

Lees ook in NRC Handelsblad: Waarom zijn Europeanen bang voor TTIP? (€)

    • Casper van der Veen