Druk op bestuur van de UvA neemt toe

De raad van toezicht van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat bekijken of het bestuur nog wel kan aanblijven, nu de twee medezeggenschapsraden van de universiteit vanmiddag hun vertrouwen in het bestuur hebben opgezegd.

De raad van toezicht hoopt „zo spoedig mogelijk” met een reactie te komen, nadat de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad zich na een vergadering hadden uitgesproken tegen het bestuur onder leiding van voorzitter Louise Gunning. Studenten en docenten van de Amsterdamse universiteit eisen onder andere meer inspraak in het bestuur en meer vaste contracten. Ook zetten zij zich af tegen het zogeheten ‘rendementsdenken’.

Radboud Winkels, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, gaf aan dat de universiteit volgens hem als geheel „niet gebaat is bij het aanblijven van het college in haar huidige vorm”.

Amade M’charek, docent antropologie aan de UvA, noemt de beslissing van de gezamenlijke vergadering een „doorslaggevend moment”. Zij verwacht dat Louise Gunning binnenkort haar aftreden bekend zal maken.

Jarmo Berkhout, leider van studentenactiegroep Humanities Rally, noemt het „niet verbazingwekkend” dat het bestuur de onrust „die door hun eigen gedrag is ontstaan” niet kan oplossen. „Het zou me verbazen als het CvB wacht met opstappen tot de raad van toezicht ze dat vraagt”, zegt Berkhout. „Ik verwacht dat ze de eer aan zichzelf houden en zo snel mogelijk zelfstandig opstappen.”

De universiteit heeft de afgelopen weken intensief met studenten en docenten – die eerst het Bungehuis en daarna het Maagdenhuis bezetten – onderhandeld, zonder een akkoord te bereiken.

Bij de ontruiming van het Bungehuis werden 46 arrestaties verricht, bij de ontruiming van het Maagdenhuis afgelopen zaterdag tien. De twee laatste gearresteerde demonstranten werden vrijdag vrijgelaten.

Eerder waren ze vastgezet in vreemdelingendetentie omdat ze hun identiteit niet wilden prijsgeven. Dit tot ongenoegen van advocaat Willem Jebbink, die in eerste instantie de gearresteerde actievoerders vertegenwoordigde: „Ze hebben onmiskenbaar de Nederlandse nationaliteit. Dit is misbruik van het vreemdelingenrecht. Het is verbazingwekkend hoe de politie met staatsburgers omgaat.”

Anderen uit het Amsterdamse studentenprotest bevestigden dat de vijf Nederlandse studenten zijn. Volgens de politie is de identiteit van de twee personen nu alsnog vastgesteld. De andere drie gearresteerde studenten werden woensdag al vrijgelaten.