Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Douanemedewerker Rotterdamse haven gepakt voor cocaïnesmokkel

Een 54-jarige medewerker van de douane in Rotterdamse haven is gisteravond aangehouden wegens drugssmokkel. Hij wordt in verband gebracht met de vondst van vierhonderd kilo cocaïne in een container uit Brazilië.

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Een 54-jarige medewerker van de douane in Rotterdamse haven is gisteravond aangehouden wegens drugssmokkel. Hij wordt in verband gebracht met de vondst van vierhonderd kilo cocaïne in een container uit Brazilië.

Dat meldt de politie. De man zou ook betrokken zijn geweest bij de invoer van een container met drieduizend kilo coke, in november vorig jaar. Dat was de op een na grootste vangst ooit in de Rotterdamse haven.

Andere douanemedewerker verdacht van witwassen

Behalve de man werd ook een 46-jarige werkneemster van de douane aangehouden. Zij wordt verdacht van witwassen, niet van directe betrokkenheid bij de drugsinvoer. Bij beide arrestanten is huiszoeking gedaan. Dat is ook gebeurd in enkele bedrijfspanden en huizen van familieleden van de man. Deze worden verdacht van witwassen.

Bij de huiszoekingen zijn “diverse zaken” in beslag genomen, aldus de politie. Ook is er contant geld gevonden. De cocaïne, met een waarde van 14 miljoen euro, is inmiddels vernietigd. De politie heeft via Youtube videobeelden van de in beslag genomen cocaïne vrijgegeven: