Doen we hysterisch, of niet hysterisch genoeg?

kinderen en eten Wat geef je kinderen te eten als je zoveel tegenstrijdigheden hoort? Is kokosolie nou wel of niet gezond? Sinaasappelsap? Melk?

Nooit meer brood, alleen maar oervoedsel, geen ontbijt zonder havermout. Elke nieuwe eetbijbel brengt ons verder in de war. Je zou je vingers in je oren willen steken als ze ook nog roepen dat je alleen moet eten wat je grootmoeder zou herkennen.

Vroeger was de supermarkt een plek waar je veilige, snelle maaltijden voor je gezin kon kopen voor een redelijk prijs. Nu kom je naar buiten met een schuldgevoel: welke prijs betaal je voor die kar vol verpakte en bewerkte spullen?

Moeten de kinderen nu alweer soep uit een zak eten?

Maar wanneer had je dan naar de boerenmarkt moeten gaan?

Dat het ons hoog zit, en dat we het ook wel een beetje zat zijn, blijkt uit het maartnummer van Linda, met op de cover: ‘Rot op met je chiazaad (wie eet er nog normaal)’. Maar intussen knaagt het. Want de kinderen eten al zoveel troep. En stel nou dat omega-3-vetzuren echt goed zijn voor de hersenen…

Er zijn genoeg verstandige mensen en instanties die verstandige dingen over (kinderen en) voeding zeggen. Maar het genuanceerde Hamburgers in het paradijs van Louise Fresco telt 540 pagina’s, dat bereikt veel minder lezers dan het lifestyleblog van Rens Kroes. En de slanker-en-gezonder-in-12-wekenbelofte van de Australische Kayla Itsines is veel aantrekkelijker dan Het voedsellabyrint van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt, dat zegt dat obesitas chronisch is en „in de maatschappelijke context” moet worden gezien.

De boodschap van verstandige voedselschrijvers, van artsen en diëtisten, is simpel: eet gevarieerd, veel verse groente, eet samen, gebruik je gezond verstand, geef als ouder het goede voorbeeld en alles waar te voor staat is verkeerd. En toch is dat het moeilijkste wat er is.

Binnenkort verschijnt het boek Melk de witte sloper. Kinderen worden moe en ziek van melk, zal daarin staan.

Ouders zullen ongerust worden, deskundigen zullen er van alles tegenin brengen en intussen hebben we er weer een vraag bij in de supermarkt: koop ik melk of sojadrank voor de kinderen?