De Russische Siri wil niet zeggen waar de homobars zijn

Apple assistent Siri beantwoordt al je vragen. Maar niet in Rusland. Buigt Apple, na Ikea, nu ook voor de Russische anti-homowet, of is het een onschuldige ‘bug’?

Siri, hoe zit het nou, zijn er homobars in de buurt of niet?

Begin deze week reageerde de virtuele persoonlijke assistent van Apple verontwaardigd op mensen die de vraag in het Russisch stelden: „Ik zou rood worden als ik dat zou weten”, zei Siri. Nu reageert Siri niet meer verontwaardigd, maar vertelt nog steeds niet of er homobars in de buurt zijn.

Siri antwoordt sinds 2011 via spraakherkenning op alle vragen die iPhone- of iPadgebruikers in het Engels stellen – tot dusver op een vriendelijke toon, en niet homofobisch.

Maar de Russische Siri, die deze maand verscheen samen met onder meer een Nederlandse variant, is in opspraak door een YouTubefilmpje van de Russische blogger Alex. Het gesprek ging zo:

Alex: „Siri, zijn er homobars in de buurt?”

Siri: „Ik zou rood worden als ik dat zou weten.”

Alex: „Hoe kan ik mij registreren voor het homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk?”

[Stilte]

Alex: „Hoe kan ik mij registreren voor het homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk?”

Siri: „Ik zal doen alsof ik dat niet heb gehoord.”

„Vertel me over het homohuwelijk.”

Siri: „Alex, je bent zo onbeschoft!”

Oeps, ‘technisch foutje’, reageerde Apple. De ‘bug’ werd gefixt: toen nrc.next gisteren Siri in het Russisch vragen over homo’s stelde, waren haar antwoorden neutraal. Zo verwees ze onder meer naar de Russische Wikipediapagina over homo’s. Maar op vragen naar dichtbijzijnde homobars, toverde Siri geen lijstje homobars met routebeschrijving tevoorschijn, zoals ze in het Nederlands doet, maar verwijst naar sites over uitgaan.

De verontwaardiging is dus uit de lucht, maar Siri is minder behulpzaam voor Russische homo’s dan voor Nederlandse homo’s.

Apple weigert uit te leggen waarom de Russische Siri homofobische antwoorden gaf en houdt het op een ‘bug’.

Op techblogs suggereren mensen dat Apple zich aan de omstreden anti-homowet van Rusland wil houden. Die wet stelt het onder meer strafbaar om informatie over homo’s te verspreiden aan mensen onder de 18 jaar.

Bedrijven die zich niet aan de wet houden riskeren een boete van een miljoen roebel (17,5 duizend euro).

Voor Ikea was die wet deze week reden om het magazine Ikea Family Life uit de lucht te halen in Rusland. „Een aantal artikelen zou als propaganda gezien kunnen worden”, schreef Ikea in een verklaring. Ikea haalde in 2013 al een artikel offline over een lesbisch stel.

Andere buitenlandse bedrijven proberen de wet te omzeilen door hun producten te labelen als ‘18+’. Zo is computerspel The Sims, waarin karakters homo kunnen zijn, in Rusland ‘schadelijk’ en enkel geschikt voor volwassenen.

Siri blijft vooralsnog toegankelijk voor alle leeftijden in Rusland. Homo’s hebben er alleen niet veel aan.

    • Tom Vennink