De 4 sleutelmomenten in het kampioenschap van PSV

Hoe PSV na enkele seizoenen Amsterdamse overheersing eindelijk weer de landstitel won? Wij herleiden het winnen van het eerste kampioenschap na zeven magere jaren tot vier bepalende momenten.

Feest in Eindhoven. Nadat zeven magere jaren volgden op vier opeenvolgende titels is er eindelijk weer groot succes voor PSV.
Feest in Eindhoven. Nadat zeven magere jaren volgden op vier opeenvolgende titels is er eindelijk weer groot succes voor PSV. ANP / Kay in 't Veen

Hoe PSV na enkele seizoenen Amsterdamse overheersing eindelijk weer de landstitel won? nrc.nl herleidt de verovering van het eerste kampioenschap na zeven magere jaren tot vier bepalende momenten.

1 september 2014

Voor PSV niet zomaar een datum dit seizoen. De eerste maand van de eredivisie is dan zojuist afgesloten en dat in vlekkeloze stijl. Vier gespeeld, vier gewonnen. Vijftien keer gescoord en maar drie doelpunten geïncasseerd. Belangrijkste resultaat uit die eerste maand? Onmiskenbaar de 3-1 zege in de Arena tegen Ajax.

Al zes jaar weet PSV niet meer te winnen in Amsterdam, waar een bezoekje aan de Bijlmer vóór 2008 toch met regelmaat drie punten betekende voor de Eindhovenaren. De zege in de derde speelronde bij de landskampioen markeert twee significante zaken:

  • Het tanken van het broodnodige zelfvertrouwen na weer een rampzalig verlopen vorig seizoen
  • Én de effectiviteit van de speelstijl die coach Phillip Cocu dan toch eindelijk in zijn team heeft weten te slijpen. Exemplarisch voor het hele seizoen is de gelijkmaker in de Arena:

Bovendien betekende 1 september het einde van de transferzomer en dus de definitieve selectie. PSV heeft met het aantrekken van Luuk de Jong uitstekende zaken gedaan: een bewezen doelpuntenmaker voor ruim vijf miljoen euro. Daarnaast strikt de club de ervaren Mexicaanse international Andres Guardado: een huzarenstukje, zo zal blijken.

“Zoals altijd is Guardado een baken van rust aan de bal. Balverlies lijdt hij zelden. Hoe fijn moet die rust zijn voor Phillip Cocu. Hoewel zijn ploeg steeds zorgelozer op de titel afkoerst, zijn er nog altijd spelers die bij een relatief ruime voorsprong te nonchalant worden. Maar Guardado? Die kiest voor de meest simpele oplossing, scoort elk duel een zeven. In Eindhoven wordt hij beschouwd als de nieuwe Mark van Bommel, met als verschil dat Guardado nauwelijks overtredingen maakt.” - NRC Handelsblad na 4-2 zege bij AZ in februari.

De transferperiode pakt optimaal uit voor PSV: ervaring en doelpunten aangekocht terwijl de beste spelers behouden blijven. Een Przemyslaw Tyton, Timothy Derijck en een Tim Matavz vertrekken; spelers die herinneren aan de povere, middelmatige jaren. Memphis Depay en aanvoerder Giorginio Wijnaldum blijven, zij kunnen na een aardig WK voor veel geld naar het buitenland maar spreken af te blijven voor het hogere doel: de titel.

De rode kaart

Precies drie maanden na de dag waarop de transferperiode sloot, toont PSV aan de labiliteit voorbij te zijn. Was mentale weerbaarheid in wedstrijden inmiddels enkele seizoenen (bij vlagen) pijnlijk ver te zoeken, vanaf de herfst richt de ploeg van Cocu zich definitief op als titelkandidaat.

Scheidsrechter Pol van Boekel stuurt op 1 november tijdens PSV-ADO Den Haag Jorrit Hendrix van het veld. De stand is 0-0 en met nog ruim een uur te spelen dreigt het eerste puntverlies in eigen huis. Maar het team geeft geen krimp. Depay maakt kort na rust de enige treffer van het duel dat daarna zogenoemd professioneel uitspeelt.

Begin februari blijkt de kalmte en het vertrouwen binnen de ploeg inmiddels zo groot dat ook de “snelste rode kaart in de eredivisie ooit” ter kennisgeving wordt aangenomen. PSV speelt praktisch het gehele duel bij ‘angstgegner’ NAC zonder de inmiddels tot belangrijke speler uitgegroeide Jetro Willems, maar Depay en Wijnaldum stellen de drie punten veilig. En dat lukte bij de negen voorgaande bezoekjes aan Breda slechts één keer.

Afgerekend met het uit-syndroom

De landskampioen heeft dit seizoen elf van z’n vijftien uitwedstrijden gewonnen. En dáár ligt de grote winst ten opzichte van voorgaande seizoenen. Sinds 2011/2012 deed PSV er alles aan om gediagnosticeerd te worden met een ‘uit-syndroom’.

Wat in de Eindhovense euforie vergeten dreigt te worden: ook dit seizoen werd gewoon weer als een labiele patiënt in een loodzwaar ziekenhuisbed afgereisd naar uitwedstrijden. Ja, de winst bij Ajax in augustus was heel belangrijk, maar de eerstvolgende twee potjes buiten de lichtstad (PEC Zwolle en Heerenveen) werden gewoon verloren.

Pas op zondag 26 oktober presenteert PSV zich in uitwedstrijden als een titelkandidaat. Net als vorig seizoen, toen een abominabele reeks van zeven competitiewedstrijden zonder winst (de 2-6 thuis tegen Vitesse was ’t dieptepunt) in Utrecht werd beëindigd, is de Galgenwaard decor van ditmaal de definitieve opstanding: 1-5. Negen uitwedstrijden later wordt in maart bij Feyenoord pas weer verloren.

De karaktervorming

En als het dan toch over Feyenoord gaat: thuis werd tegen de Rotterdammers het mogelijk belangrijkste resultaat geboekt. De 4-3 in die knotsgekke midweekse topper was om drie redenen een belangrijke pijler onder de succesvol verlopen jacht op eerherstel voor 22-voudig landskampioen:

  • De weerbaarheid van Cocu’s selectie blijkt nimmer groter dan in dit duel en geeft zijn ploeg voor het eerst sinds de jaren-Hiddink het vertrouwen dat “die goal toch wel valt”. PSV komt twee keer op achterstand, geeft in de 89ste minuut de winst weg maar bezorgt zichzelf in karakteristieke stijl toch de drie punten:
  • Voor het eerst sinds jaren worden back-to-back toppers gewonnen. Na Ajax-uit is de wedstrijd tegen Feyenoord opnieuw goed voor drie punten. Het geloof de beste te zijn van Nederland is in Eindhoven eindelijk weer gerechtvaardigd.
  • De 4-3 komt op een psychologisch gunstig moment. Door de zege is PSV winterkampioen en komt het met goed moreel uit een lastige week met Dinamo Moskou (0-1), FC Twente (2-0) en Feyenoord op bezoek. Drie dagen na de 4-3 gaat PSV na de 5-0 op Go Ahead als overtuigende koploper de winterstop in.

En wat betekent die eerste landstitel in zeven jaar tijd dan voor PSV? Emotioneel gezien ongetwijfeld heel veel. Maar tastbaar zijn vooral de miljoenen euro’s die de club kan gaan bijschrijven omdat deelname aan de Champions League is veiliggesteld. De startpremie gaat per 2015/2016 omhoog van 8,6 naar 12 miljoen. Aan tv-gelden kan de club nog eens maximaal zo’n 10 miljoen tegemoet zien.