‘Constructieve oppositie’ wil einde aan geruzie kabinet over illegalen

D66 en de ChristenUnie, onderdeel van de ‘constructieve oppositie die samenwerkt met het kabinet in de senaat, hebben vandaag een oproep gedaan aan de regeringscoalitie om snel de strijdbijl over de opvang van illegalen te begraven. Partijleiders Arie Slob (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66) pleiten voor een snelle oplossing.

ChristenUnie-partijleider Arie Slob
ChristenUnie-partijleider Arie Slob Foto ANP - Lex van Lieshout

D66 en de ChristenUnie, onderdeel van de ‘constructieve oppositie die samenwerkt met het kabinet in de senaat, hebben vandaag een oproep gedaan aan de regeringscoalitie om snel de strijdbijl over de opvang van illegalen te begraven. Partijleiders Arie Slob (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66) pleiten voor een snelle oplossing en vinden dat het land bestuurd moet worden. Dat meldt persdienst ANP.

Beiden noemden het geruzie tussen de VVD en PvdA beschamend. De derde partij van de ‘bevriende oppositie’, de SGP, was minder kritisch en liet weten ervan uit te gaan dat het kabinet volgende week met een verstandige oplossing komt.

‘Politiek armpje drukken’

Slob zei vandaag in het radioprogramma Kamerbreed dat hij het beschamend zou vinden als het kabinet over deze kwestie zou vallen. Hij hekelde het ‘politie armpje drukken’ van de coalitiegenoten en zei:

“Het kabinet is nu zo met zichzelf bezig, dat is zo ongelooflijk fout. Ze moeten daarmee stoppen, goede keuzes maken en kijken naar mensen die het aangaat. Als dat niet kan en men blijft emmeren met steeds meer irritaties, dan houdt het vanzelf op. Maar ik heb altijd nog de stille hoop dat er nog een beetje verantwoordelijkheidsbesef in bestuurders zit.”

Slob zei dat het kabinet de uitspraak moet volgen die de Tweede Kamer eerder deed. Daarin werd de sobere opvang van illegalen in de Rotterdamse Pauluskerk ten voorbeeld gesteld, waar een meerderheid van de Kamer voor was. VVD, CDA en PVV stemden toentertijd tegen.

‘Ga het land besturen’

Ook D66-partijleider Pechtold liet zich hard uit over de kemphanen PvdA en VVD. Hij sprak op een partijcongres in Rotterdam van een beschamende vertoning:

“Coalitie, stop met die opgepompte tegenstellingen, stop met dat profileren. Ga het land besturen. Niet met de koppen tegen elkaar, maar de koppen bij elkaar.”

De SGP liet zich zaterdag minder nadrukkelijk uit en heeft meer vertrouwen in de regeringscoalitie. Een woordvoerder verklaarde tegenover ANP:

“De SGP verwacht en gaat ervan uit dat in de loop van volgende week een verstandige oplossing door het kabinet wordt gepresenteerd. Het feit dat partijen niet ruziënd over straat rollen geeft vertrouwen dat ze eruit komen.”

Wilders: Rutte, houd je rug recht!’

PVV-leider Geert Wilders riep vandaag premier Mark Rutte juist op zijn rug recht te houden in de ‘bed, bad en brood’-discussie met de PvdA. Het kabinet moet inzetten op “rigoureuze uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers”, aldus Wilders. De PVV is geen onderdeel van de ‘bevriende oppositie’.

De afgelopen twee jaar hebben de drie partijen van de ‘constructieve oppositie’ het kabinet gesteund bij veel politieke keuzes. Zonder hun hulp had het kabinet geen meerderheid in de senaat. Door de uitkomst van de Provinciale Statenverkiezingen moet de regeringscoalitie binnenkort op zoek naar nog meer partijen voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Lees ook in NRC Handelsblad: Raakt de vreemdeling weer op drift? (€)

    • Casper van der Veen