Circa 1.500 mensen herdenken Armeense genocide in Den Haag

Een eerdere demonstratie tegen de Armeense genocide in Den Haag
Een eerdere demonstratie tegen de Armeense genocide in Den Haag Foto ANP / Jerry Lampen

Vandaag zijn in Den Haag op het Spuiplein honderden mensen bij elkaar gekomen om te herdenken dat bijna honderd jaar geleden de Armeense genocide begon. Er waren volgens een woordvoerder van de organisatie zeker 1.500 mensen op het plein. Onder de aanwezigen waren ook enkele Kamerleden. Dat meldt persdienst ANP.

Onder de sprekers waren de politici Harry van Bommel (SP), Kees van der Staaij (SGP), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Harm Beertema (PVV). Ook kwamen vertegenwoordigers van Armeense, Turkse en Koerdische organisaties aan het woord. De bijeenkomst werd geëindigd met een mars naar het Malieveld. In de buurt daarvan ligt de Turkse ambassade.

De looproute van het Spuiplein naar de Maliebaan. Het bericht gaat onder de kaart verder:

Genocide begon eeuw geleden

De Armeense volkerenmoord begon op 24 april precies honderd jaar geleden in wat nu Turkije is. Tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen vonden hierbij de dood. Het Europees Parlement erkende in 1987 de dood van honderdduizenden Armeniërs als genocide. Het parlement dringt er bij de Turkse regering op aan hetzelfde te doen om “zo de weg te effenen voor een echte verzoening tussen het Turkse en het Armeense volk”.

Volgens Ankara was het geen genocide, maar waren de Armeniërs oorlogsslachtoffers. De Turkse regering reageert doorgaans afkeurend op oproepen de volkerenmoord te erkennen. Vorige week ontstond een diplomatieke rel tussen Turkije en het Vaticaan toen paus Franciscus de Armeense massamoord ‘de eerste genocide van de 20ste eeuw’ noemde.

Maandag wordt de herdenking in Nederland voortgezet met een concert in de Haagse Grote Kerk. Over de hele wereld hebben Armeense gemeenschappen de komende tijd herdenkingen gepland.

Lees ook in NRC Handelsblad: De Armeense kwestie (€)