Zelfs de doden hebben een eigen smartphone

None

Zelfs de Chinese doden hebben inmiddels een smartphone. Tijdens Qingming, het jaarlijkse festival waarop de doden worden herdacht en graven worden schoongemaakt, voorzagen nabestaanden hun „vertrokken” familieleden niet alleen van lekkere hapjes, drank en sigaretten maar ook van kartonnen smartphones. Opvallend dit jaar was de populariteit van de kleurige iPhone-modellen. Hier en daar werd zelfs een plastic replica van een iPhone-6 gesignaleerd.

Dat was eigenlijk geen verrassing, want waarom zou de doden onthouden moeten worden waar de levenden zo op gesteld zijn? Leven en overleven is in China ondenkbaar geworden zonder een smartphone: 659 miljoen mensen hebben een mobieltje en 557 miljoen daarvan een smartphone. Van die groep hebben 158 miljoen een Pingguo, een Apple. Het marktaandeel van het Amerikaanse bedrijf is in het eerste kwartaal gestegen naar 27,5 procent. Het Chinese Xiaomi is daarmee van de eerste plaats verstoten.

Apple dankt dit aan de contracten met de grootste telefoonmaatschappijen China Mobile en China Unicomm en aan de groei van de koopkrachtige middenklasse. De nieuwste iPhones mogen prijzig zijn, maar de Android-concurrenten Samsung en Xiaomi zijn in het hoge segment ook niet goedkoop. En Apple staat voor kwaliteit, stijl en status; zeker als „aanzien en respect” in het geding zijn, mag het wat kosten. Dan maar een maand rijst eten.

Chinese smartphones, IOS of Android gestuurd, bevatten WeChat, de Chinese tegenhanger van WhatsApp, maar met veel meer betaal-, video- en Facebook-functies. Een smartphone zonder een app voor onlinewinkel Taobao is ondenkbaar – er moet onder alle omstandigheden en op alle tijdstippen geshopt worden. De Taobao-app voorziet ook in contact met virtuele vrienden. Vooral onder jongeren wint de Zhifubao-app van internethandelshuis Alibaba terrein. Zhifubao is de eerste Chinese smartphonebank en wordt gebruikt om te sparen via een geldmarktrekening (de rente varieerde deze week rond de 5,3 procent), te beleggen en te betalen. Snelle stijgers, en onmisbaar voor grootstedelingen met gevoelige longen, zijn de apps die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse luchtkwaliteitmeetstations op ambassades en consulaten. Is het vandaag een „ongezonde”, een „riskante” of een „extreem riskante” dag om op de fiets te stappen? De Beijing Air Quality-app geeft uitsluitsel.

De weg vinden in de constant uitdijende metropolen is ondoenlijk zonder TomTom-achtige apps, Baidu-map in het bijzonder. Zelfs de meest ervaren taxichauffeurs kunnen niet meer zonder. En reizen in China is een makkie geworden dankzij de C-Trip-app.

    • Oscar Garschagen