Boete voor Uberpop, onderzoek naar Uber

Drie chauffeurs van de verboden taxidienst Uberpop, onderdeel van Uber, zijn gisteren veroordeeld tot een boete van 1.500 euro. Het is de eerste keer dat er strafrechtelijk uitspraak is gedaan over de illegale taxiritten van het bedrijf, die verzorgd worden door particulieren zonder vergunning.

Omdat zowel de voorzieningenrechter als de strafrechter nu uitspraak hebben gedaan over de illegale dienst, begint het OM een opsporingsonderzoek. Uber is aangemerkt als verdachte. Door het verzamelen van gegevens wil het OM vaststellen dat Uber bedrijfsmatig illegaal personenvervoer organiseert.

In december vorig jaar bepaalde de voorzieningenrechter dat Uberpop moest stoppen met het aanbieden van zijn diensten. Uber spande een bodemprocedure aan en ging door met aanbieden van ritten. Ook nu blijft Uber de chauffeurs die rijden voor Uberpop steunen. Het bedrijf betaalt de boetes en de kosten van de juridische procedures. De chauffeurs mogen zelf beslissen of ze in hoger beroep gaan.

Uberpop is de goedkope dochter van Uber, het Amerikaanse bedrijf dat via internet in meer dan 270 steden wereldwijd – waaronder de vier grote steden in Nederland – vervoer aanbiedt. Ritjes met Uberpop zijn vaak goedkoper dan die met een professionele taxi. Vanuit de taxibranche is veel kritiek op de dienst. Professionele chauffeurs hekelen de oneerlijke concurrentie omdat zij aan meer eisen moeten voldoen. (NRC)