Coalitieoverleg over opvang illegalen gaat maandag verder

None
Foto David van Dam

Moest er wel of geen bed-, bad- en broodvoorziening komen voor illegalen? Daarover werd in Den Haag gesoebat tussen VVD en PvdA. Vrijdagmiddag werd het coalitieoverleg afgebroken, maandag gaat dat verder. Samsom uitte vertrouwen in een goede afloop van het overleg, al is de zaak volgens hem zeker zo complex als de zorgcrisis afgelopen december. „Een akkoord lukt wel, denk ik”, zei Samson. „We moeten wel wat dingen laten uitzoeken, ook technische dingen. We moeten ons niet laten opjagen en een beetje rust zou iedereen goed kunnen doen.” Premier Rutte noemde de sfeer goed en plezierig, maar erkende dat het een ingewikkelde zaak is. Regeringspartijen VVD en PvdA overleggen sinds deze week over wat het kabinet aanmoet met de opvang van illegale vreemdelingen. Een resolutie die het Comité van Ministers van de Raad van Europa woensdag aannam, zorgt voor onduidelijkheid: de resolutie is dubbelzinnig en laat het aan Nederland over wat er met de opvang gebeurt. Terwijl het kabinet het besluit juist van de Europese ministers wilde laten afhangen. Beide partijen interpreteren de resolutie anders, en dat splijt de coalitie. De VVD wil alleen opvang als migranten meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst. De PvdA is, net als de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, voor een basale vorm van opvang.