Directeur Stedelijk Museum maakt beginselverklaring van bijlage NRC

None

DeLUXE, het magazine van deze krant, is vandaag een museum op papier. Op verzoek van gastredacteur Beatrix Ruf, de directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, leverden veertien toonaangevende, internationale kunstenaars speciaal voor de krant kunstwerken.

‘Museum Beatrix Ruf’, zoals het magazine heet, kan volgens Hans den Hartog Jager, de kunstcriticus die de begeleidende catalogus schreef, gezien worden als een beginselverklaring van de vorig jaar aangetreden directeur.

Bij de presentatie van het magazine afgelopen donderdag bevestigde Ruf dat het Stedelijk met al deze veertien kunstenaars de komende jaren zal gaan samenwerken. Dat gebeurt op dit moment al met de jonge Britse videokunstenaar Ed Atkins, die een grote tentoonstelling heeft in het Stedelijk. Vanaf eind mei zal van de Britse beeldhouwer Liam Gillick een grote installatie op het Museumplein verschijnen. Van een andere kunstenaar in het magazine, de Duitse Jana Euler, kocht Ruf onlangs twee grote schilderijen aan voor het Stedelijk.

De selectie van de kunstenaars is volgens Ruf „een statement”. „Ik hou van kunstenaars die je doen opschrikken, die eigentijdse vragen stellen. Deze kunstenaars doen dat. Hun werk schuurt een beetje”, zei Ruf tegen Den Hartog Jager.

Van de toelichtingen die Hans den Hartog Jager schreef bij de tentoongestelde werken is ook een gesproken versie te beluisteren via nrc.nl/audiotour.