Eredivisie: Gudelj leidt AZ langs ADO, Vitesse verslaat Dordrecht

AZ speler Nemanja Gudelj (R) en ploeggenoot Markus Henriksen (L). Foto ANP / Ed van de Pol

Na zware nederlagen tegen Feyenoord en sc Heerenveen heeft AZ weer eens gewonnen. De Alkmaarse subtopper zegevierde vandaag op eigen veld met 3-1 over ADO Den Haag. De begeerde middenvelder Nemanja Gudelj viel op bij de thuisploeg met sterk spel en twee treffers. Vitesse wist in eigen huis hekkensluiter FC Dordrecht met 3-0 van de mat te tikken. In Tilburg versloeg FC Groningen Willem II.

AZ - ADO Den Haag: 3-1

AZ begon gedreven aan de thuiswedstrijd. De ploeg van trainer John van den Brom was in technisch opzicht de betere ploeg en speelde tevens met meer tempo en aanvalsdrang dan de Haagse formatie waarbij aanvaller Wilson Eduardo ten koste van Mike van Duinen verrassend een basisplaats had. AZ speelde in de eerste helft de vooral over de vleugels afgedwongen kansen echter slecht uit. Met name Markus Henriksen maakte in het Haagse strafschopgebied geen gebruik van de ruimte die hij kreeg om het ADO-doel onder vuur te nemen.

Gudelj schittert

Na bijna een half uur gaf uitblinkende aanvoerder Nemanja Gudelj het goede voorbeeld aan Henriksen. Hij trof doel met een venijnig afstandsschot waarop doelman Martin Hansen zich verkeek (1-0). Het was dit seizoen al weer zijn zesde competitietreffer van buiten het strafschopgebied.

ADO kon in de eerste helft nauwelijks onder de AZ-druk vandaan komen. In de 38e minuut leek Aleksandr Jakovenko niettemin op weg op naar de Haagse gelijkmaker. Hij verzuimde echter de meegekomen Michiel Kramer op maat te bedienen.

Na de rust, met Guus Hupperts bij AZ voor Dabney Dos Santos, liet ADO zich in aanvallend opzicht meer gelden. Danny Bakker kopte eerst nog naast voordat Eduardo met goed doorzetten de gelijkmaker op zijn naam bracht (1-1). Tussendoor miste Steven Berghuis nog een grote kans op 2-0 (voorlangs). Uit een fraaie vrije trap hielp verdediger Derrick Luckassen de thuisclub snel weer op voorsprong (2-1) waarna Gudelj met dank aan aangever Aron Jóhannsson het aardige duel besliste, 3-1. Vooral AZ liet in de slotfase nog kansen op een treffer liggen.

Vitesse - FC Dordrecht: 3-0

Vitesse heeft vandaag ook tegen het bijna gedegradeerde FC Dordrecht de goede reeks voortgezet. De ploeg van trainer Peter Bosz won in een matig duel verdiend met 3-0 van de hekkensluiter. De laatste nederlaag van de Arnhemse club dateert van 24 januari, toen sc Heerenveen te sterk was.

Vitesse begon slap en nonchalant aan het duel. In de openingsfase ontsnapte de ploeg aan een verrassende achterstand. Anthony Biekman scoorde weliswaar, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis constateerde terecht dat de spits van FC Dordrecht luttele centimeters buitenspel stond.

Die waarschuwing schudde Vitesse wakker. De druk op FC Dordrecht werd groter en groter. De Arnhemmers kregen in de eerste helft ook kansen. In de afwerking waren Bertrand Traoré, Renato Ibarra en Zakaria Labyad onzorgvuldig. FC Dordrecht kreeg eveneens voor de rust een goede mogelijkheid de score te openen. Jeffry Fortes verzuimde die te verzilveren.

Eindelijk op voorsprong

Na dik vijf minuten in de tweede helft kwam Vitesse eindelijk verdiend op voorsprong. Marko Vejinovic bediende Valeri Qazaishvili met een fraaie steekpass. De Georgische middenvelder passeerde daarna knap de kansloze doelman Filip Kurto.

Het verdedigend onthutsend zwakke FC Dordrecht speelde daarna een verloren wedstrijd tegen het ontketende Vitesse. Qazaishvili scoorde na een uur spelen nog een keer, waarna Ibarra de eindstand enkele minuten later op 3-0 bepaalde. Door die nederlaag lijkt het eredivisieavontuur van FC Dordrecht nu vrijwel definitief voorbij. Als Go Ahead Eagles zondag bij Feyenoord wint, is degradatie zelfs een feit voor de ploeg van coach Jan Everse.

Willem II - FC Groningen: 1-4

FC Groningen heeft vandaag in de strijd om de achtste plaats op de ranglijst afstand genomen van Willem II. In het onderlinge duel in Tilburg waren de Groningers duidelijk de beter: 1-4. Groningen komt door de zege op 42 punten en staat momenteel achtste. Willem II is de nummer tien met 39 punten.

De achtste positie op de ranglijst geeft aan het einde van het seizoen mogelijk recht op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Dan moet PEC Zwolle de beker winnen. De Zwollenaren spelen de finale tegen Groningen. Als Groningen als achtste eindigt, dan heeft die ploeg dus nog de play-offs achter de hand om Europees voetbal te bereiken.

Hoewel Groningen over het hele duel bekeken de meeste aanspraak maakte op de zege, was de eerste kans voor Willem II. Robbie Haemhouts schoot echter niet hard genoeg, waardoor Sergio Padt redding kon brengen. Even later kwamen de Groningers op voorsprong. Jarchinio Antonia, terug van een blessure, bekroonde na acht minuten een snelle counter met een fraaie stift: 0-1.

Tjaronn Chery verdubbelde na ruim twintig minuten de marge. Hij schoot na een scherpe één-twee met Michael de Leeuw droog raak in de verre hoek. De Leeuw maakte er zelf 0-3 van na een uur spelen. Even daarvoor was Jordens Peters bij Willem II uitgevallen. De aanvoerder en verdediger knalde hard met zijn hoofd op het hoofd van Maikel Kieftenbeld en kon niet verder.

Willem II doet nog een poging

Door de derde Groningse treffer leek het duel wel beslist, maar er sloop wat gemakzucht in de ploeg van Van de Looi. Ali Messaoud profiteerde daarvan: 1-3. Willem II kreeg namens Stijn Wuytens nog een grote kans op 2-3, maar de Belg prikte de bal naast.

Groningen kreeg in de counter genoeg mogelijkheden om het duel op slot te gooien, maar dat lukte pas in blessuretijd. Chery werd diep gestuurd door Padt en de man in vorm schoot beheerst zijn tweede van de avond binnen: 1-4. (ANP)