‘Als coach moet je je ego opzij zetten’

Zangeres

Babette Labeij

(42) is zangcoach, volgende stop: de VS.

None

Streven

„Eind 2012 zijn we naar Los Angeles vertrokken, mijn man, Nikki en ik. Nikki ging naar de middelbare school, hét moment dat het kon. Ik had vanaf mijn achttiende geknald, snoeihard aan een carrière gebouwd. Ik heb geen rem, ga makkelijk over mijn grenzen heen. We wilden er een jaar tussenuit. Afstand nemen, overzicht krijgen, nieuwe plannen maken. Een creative sabbatical in het mekka van de popmuziek, dat was het idee. Je voelt daar de drive, heerlijk. Na een half jaar belde Talpa USA of ik zangcoach wilde worden bij La Voz Kids, de Latijns-Amerikaanse The Voice Kids. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen.”

Pijn

„Toen ik veertien jaar was overleed mijn moeder plotseling. Uit het niets. Dat was verschrikkelijk. Ik voelde me in de steek gelaten, stortte me op school, later in het nachtleven en in de muziek. In die werelden voelde ik me fijn, maar het was ook een vlucht. Uiteindelijk heeft het me sterk gemaakt. Een psycholoog overtuigde me van mijn mentale kracht. Ik weet inmiddels dat ik kan beslissen wanneer ik er verdrietig over ben en wanneer niet. Toch praat ik nog steeds niet zo makkelijk over haar dood. Ik ben altijd bang geweest dat mensen dan eerst daaraan denken als ze mij zien, en mij niet meer echt zien.”

Gedrevenheid

„Ik wilde altijd al overal de beste in zijn en mensen meekrijgen. Omdat ik dacht – en denk – dat ik iets moois teweeg kan brengen. Ik had mazzel dat ik een talent had: zingen. Mijn moeders dood heeft mijn ambitie versterkt, denk ik. Ik hou graag de controle. Mijn vader stimuleerde mij en mijn broer door te zetten, soms iets te hard misschien. Hij gelooft dat je je passie maximaal moet benutten om gelukkig te worden. De dag na mama’s dood gingen we gewoon naar school. Ik weet niet of het de beste manier was, maar ik ben hem dankbaar. Hij leerde me vooruit te kijken, wat er ook gebeurt. Want het leven is leuk.”

Methode

„Mensen vinden mij arrogant omdat ik een grote bek heb, maar als coach moet je juist je ego opzij zetten. Het gaat niet om mij, er is geen wisselwerking, ik moet energie geven. Mijn doel is dat kandidaten een goed optreden geven, een verhaal vertellen en zichzelf durven laten zien. Dat is 80 procent lef en 20 procent talent, hopelijk. Ik kan in korte tijd geen wonderen verrichten met de zangtechniek, maar ik kan wel vertrouwen kweken. Ik geef kandidaten wat ze nodig hebben om het aan te kunnen. De een moet ik opfokken dat er drie miljoen mensen kijken, de ander wil juist horen: ‘Vergeet alles, zingen is toch leuk?’”

Omslag

„Ik mis het zingen, maar ik mis het niet om zangeres te zijn. Ik heb wel een gefrustreerde periode gehad, waarin ik soapsterren coachte die niet goed konden zingen maar wel kansen kregen. Jarenlang ben ik naast het coachen blijven toeren met mijn band. In 2010 heb ik nog een cd gemaakt, dat gaf een goed gevoel. Toen was het klaar. Vanaf het moment dat ik het zingen losliet ben ik echt succesvol geworden als coach. Ik wil inspireren, de liefde voor de muziek overbrengen. Op het conservatorium kreeg ik les van mensen die gefrustreerd waren over hun eigen carrière. Vreselijk. Die neem ik op mijn school niet aan.”

Tegenwicht

„Ik was 21 toen ik mijn man ontmoette. Hij bracht rust in mijn leven. Ik maakte veel lawaai in die tijd, wilde aandacht. Hij is zeven jaar ouder en was niet onder de indruk van mijn hysterie. Zo is onze relatie, al 21 jaar. Toen ik jurylid werd bij So You Wanna Be a Popstar kreeg ik van alle kanten felicitaties en bloemen. Dimitri sms’te vlak voor ik voor het eerst live op televisie moest: ‘Nikki heeft gelukkig geen luizen, alleen neten.’ Heerlijk no nonsense. Voor mij werkt dat. Ik ben een vlieger, ik vlieg weg. Hij houdt mij op de grond.”

Vooruitzicht

„Voorlopig willen we in Los Angeles blijven. Rustig is het niet met al het op en neer vliegen, maar de afstand is prettig. Na vier uur ’s middags kan ik niet meer skypen met Nederland, ik ben gaan schilderen en fotograferen. Mijn leven is niet meer zo rock-’n-roll, eerder zakelijk en gedisciplineerd, maar het klopt, ik kan er alles in kwijt. Wat ik heb bereikt wil ik gaan uitbouwen in de VS. Een zangschool, een label en een management opzetten. Ja, het moet bij mij natuurlijk wel groots en meeslepend. De brug slaan tussen de poort van Europa en de entertainmenthoofdstad van Amerika. Hoe vet is dat?”

    • Brenda van Osch