800.000 vermiste kiezers

De oproep van BBC-presentator David Dimbleby aan het einde van het tv-debat donderdagavond deed Nederlanders misschien vreemd aan: ,,Vergeet u niet te registreren, anders mag u op 7 mei niet stemmen.” Zo werkt het Britse kiesstelsel. Om te stemmen, moet je op de kiesrol staan.

Dimblebly’s oproep is dit jaar helemaal van belang. De Britten zijn overgegaan op een elektronisch systeem. Dat betekende dat iedereen zich opnieuw én individueel moest registeren. Tot nu toe kon je als ouders je meerderjarige kinderen inschrijven, of als college je inwonende studenten, als bejaardentehuis je bewoners. De laatste groep blijkt geen probleem, ouderen voelen het veel meer als plicht te gaan stemmen dan jongeren.

In universiteitssteden blijkt echter dat het aantal burgers op de kiesrol fiks is gedaald. In Cardiff Central bijvoorbeeld staan er 11.600 minder namen op de lijst, 18,3 procent. In totaal zijn er 800.000 minder kiezers ingeschreven, meldde de Kiescommissie.

Maakt dat uit? Ja. Bij een verkiezing als deze, waar elke stem zal tellen, zeker. Tegen The Independent zei Graham Allen van de Lagerhuiscommissie voor Hervorming:

We are not far from a crisis of our democracy. The opinion polls seem to be telling us that [the election] is very tight. If the question of voter registration impacts some of the key seats being fougth, that could influence who forms the government.

Om het voorbeeld van Cardiff Central nog eens te nemen: dat kiesdistrict in 2010 gewonnen door Jenny Willott van de LibDems met 4.576 stemmen meer dan Labour. Ruim 11.000 minder kiezers kan dus een enorm verschil maken. Zeker voor de LibDems, die het moeten hebben van studentenstemmen. Cardiff Central heeft het hoogste percentage studenten van het land.

image

En dan is er nog een interessant regionaal verschil. In Engeland daalde het aantal burgers op de kiesrol in vergelijking met 2010 met 2 procent, in Wales met 3,2 procent. Maar in Schotland slechts met 0,3 procent - de Schotten hebben zich immers voor het onafhankelijkheidsreferendum al opnieuw moeten inschrijven.

Als je eenmaal op de kiesrol staat, ontvang je een stempas. Waar je vervolgens niets mee hoeft: in het stembureau vertrouwen ze je op je blauwe ogen als je je naam en adres noemt.

Lees ook: Vrijheid van anderen beperken is niet erg (€ voor niet-abonnees)

image

    • Titia Ketelaar