Give poetry a try

‘Give Poetry a Try’ noemde de Zweedse kunstenaar/performer Karl Holmqvist (1964) twee jaar geleden zijn tentoonstelling in het Moderna Museet in Stockholm.

Op buttons en op etiketten van lege wijnflessen plaatste hij de woorden van deze charmante oproep onder elkaar. Daardoor is in een oogopslag te zien dat de poging (‘try’) al in het woord poetry zelf zit. Zo krijgt het woord vanzelf een nieuwe lading.

Iets soortgelijks deed hij met de naam van de gastredacteur op de cover van deze DeLUXE. Wie de letters ziet, associeert Beatrix Ruf in een klap met ‘beat’. Een vrouw als een paukenslag.

Holmqvist maakte niet alleen de cover van dit nummer, maar ook enkele koppen.

Holmqvists oeuvre is voor een groot deel gebaseerd op teksten. Hij haalt woorden uit alle hoeken – songteksten, poëzie, politieke teksten, literatuur – jongleert ermee en geeft er zo nieuwe betekenissen aan. Zijn wortels liggen in de punkbeweging. „Het idee dat iedereen alles kan doen, is cruciaal voor mij”, zei hij ooit. „Dat is ook waarom ik met taal werk. Taal gebruiken we allemaal en is onmisbaar om verhalen te vertellen. We vernieuwen de taal steeds en geven er steeds nieuwe betekenis aan.” En: „Veel van wat ik schrijf is gebaseerd op dingen die ik verkeerd heb gehoord of verkeerd heb gedacht.”

In deze DeLUXE kwastte Holmqvist twee keer een spelfout in de tekst. „Dat hoort zo”, zei gastredacteur Ruf toen ze de prints van de pagina’s zag. „Karl doet nooit iets per ongeluk. Dus laten staan zo.” „Ik doe nooit iets met opzet”, zegt Holmqvist. „Dus laten staan zo.”

Holmqvist en Ruf zijn bevriend. „We adoreren elkaar”, zegt Holmqvist. „Hij is de liefste persoon ter wereld”, zegt Ruf.