Weer komt Zoetemelk niet voorbij Hinault

Joop Zoetemelk en Bernard Hinault verkenden de route van de komende Tourstart in Utrecht per tandem.

Zoetemelk (links) en Hinault vanochtend tijdens hun rit over het parcours van de proloog in Utrecht. De Tour de France begint zaterdag 4 juli. Foto Merlin Daleman

Twee wielerlegendes op één fiets. Nog een keer moet Joop Zoetemelk naar het rugnummer van aartsvijand Bernard Hinault kijken. In Utrecht ditmaal, waar de twee vanochtend de route van de proloog van de Tour de France reden. Joop heeft er vrede mee. Hij is het gewend; hij werd vaak tweede achter de Fransman.

„We waren vijanden, nu vrienden”, vertelt vijfvoudig Tourwinnaar Hinault nadat hij nog een laatste keer zijn materiaal heeft gecontroleerd. „Concurrenten”, corrigeert enkelvoudig Tourwinnaar Zoetemelk hem. „En nu maatjes.”

Zoetemelk pielt aan zijn vers aangemeten wielershirt, speciaal gemaakt voor de Utrechtse testrit van vandaag. Een perfect afgestelde gele tandem wacht, klaar om twee zestigers met in totaal 39 ritzeges in de Tour te vervoeren. De naam Hinault staat in zwarte letters onder het voorste zadel gegraveerd. Zoetemelk accepteert het schouderophalend. „De oudste moet achter”, grapt Hinault. Zoetemelk is 68, was afgelopen winter eregast bij de zestigste verjaardag van Hinault in Frankrijk. Stiekem ruilen op de fiets is geen optie, nu hij zo afgesteld is.

Het is niet de eerste keer dat ze met in plaats van tegen elkaar rijden. Twee jaar terug beklommen ze samen Alpe d’Huez voor het goede doel Alpe d’HuZes. „Toen finishten we samen”, vertelt Hinault. „Hij wachtte op mij”, vult Zoetemelk aan. „Vandaag finishen we ook samen, dat kan niet anders.” Hinault denkt na over de verdeling, waarbij hij als eerste de finishlijn passeert. „Misschien kunnen we de fiets overdwars laten finishen, Joop.”

Buiten wachten zeven ronkende politiemotoren, een volgauto en camera’s. Zoetemelk kijkt daar niet van op – die aandacht is eigenlijk nooit weggeweest. „Mensen zijn me dus nog niet vergeten. Dan heb ik toch iets gepresteerd, hè?”

Soepel stappen ze op. Beide renners fietsen nog geregeld. Iets wat ze elke 60-plusser aanraden. Met tekst ‘de Andere Tour’ op hun ruggen gespeld (een Tour voor 60-plussers deze zomer) fietsen ze bouwput Utrecht in. Geen toeschouwers, geen gejoel. Dat zal begin juli wel anders zijn.

    • Mara Wienke