Record Store Day, Yogafestival en Nationale Museumweek

Wetenschapper Stephen Hawking op weg naar de oneindigheid.
Wetenschapper Stephen Hawking op weg naar de oneindigheid. Screenshot Youtube.com

De zaterdag is voor Record Store Day, de zondag rust je uit met een nieuw yogafestival in Leiden. En de rest van het weekend? Die kun je opvullen met museumbezoek, want zaterdag begint de Nationale Museumweek. Het is weer weekend!

MUZIEK // Record Store Day

diverse locaties in Nederland

Deze zaterdag vieren de onafhankelijke platenzaken hun bestaan weer, het is namelijk Record Store Day. Op dit sinds 2007 in Amerika ingevoerde jaarlijkse muziekfeestje, sinds 2010 ook in Nederland gevierd, kun je speciale uitgaven van artiesten op vinyl kopen. 3voor12 spot o.a. Metallica en J Dilla tussen de bijzondere uitgaven, hier alle uitgaven op een rijtje. Ook kun je heel veel bands live zien spelen natuurlijk. O.a. Mister & Mississippi, Janne Schra, Rats on Rafts, John Coffey, Armand & The Kik, Typhoon en nog veel meer artiesten treden op (bekijk hier het overzicht van alle instores).

Eén van de meest bijzondere uitgaven is Monty Python’s Galaxy Song uit Python-film The Meaning of Life (1983)…gezongen door wetenschapper Stephen Hawking. En daar hoort uiteraard een geestige video bij:

Mocht je nou toevallig in Toronto (Canada) zijn zaterdag, dan kun je bij platenzaak Sonic Boom binnenlopen met muziek en plaatjes voor op je vinyl. 15 Canadese dollars armer ben je wel een hele mooie eigen vinylplaat rijker. In Amsterdam is dit vooralsnog alleen voor artiesten weggelegd, en wel bij platensnijderij Vinylify op de Overtoom. 10 artiesten die zich opgegeven hebben krijgen hun eigen muziek op plaat, met speciaal uniek bijbehorend artwork gemaakt door Amsterdams designerscollectief Wall Dizzy. Wie de gelukkigen zijn, is nog even geheim.

Randverschijnselen/afterparty’s
Radio Veronica viert zaterdag het 55-jarige bestaan met een live-uitzending vanuit Fame Plaza Amsterdam; in Leiden slaan de Gebr. De Nobel de handen ineen met Velvet-platenzaak voor een afterparty met o.a. Afterpartees, Sue The Night en zZz; en in de Melkweg house je de dag/nacht weg op dj Rob Mangas AM/PM na-partij.

Dave Grohl van de Amerikaanse rockband Foo Fighters legt nog even uit waarom platen volgens hem zo magisch zijn:

GAAN // Yoga Festival

zondag 19 april, 10-20u, Scheltema-complex, Leiden, dagkaart €49,95, kinderen t/m 10 jr €10, tryoutkaart €15

Matje uitrollen, legging aan en doe de lotushouding: aanstaande zondag vindt de allereerste editie van het Yogafestival plaats in Leiden. Er zijn yogalessen door Leidse maar ook landelijk bekende yoga-instructeurs, zoals Skadi van Paasschen (bekend van het boek Yoga geeft ruimte). Maar denk ook aan workshops, lezingen, een festivalmarkt met yogaproducten, zitzakken om nog meer in bij te komen, maar ook live-muziek (bekijk het volledige programma). Aan kinderen is ook gedacht: er zijn ook lessen kinder- en tieneryoga. De dag wordt geopend met de bekendste yogahouding: de zonnegroet. De organisatie hoopt op een Leids record, dus als je een vroege vogel bent: naar het Scheltema-complex met je matje.

GAAN // Nationale Museumweek

zaterdag 18 t/m zondag 26 april, diverse musea in Nederland

450 musea, 7 gouden pronkstukken: dat omvat in het kort de Nationale Museumweek die zaterdag begint. Vind je één van de gouden pronkstukken, maak dan een selfie maken want daarmee kun je een Museumkaart winnen.En dat goud is weer verwerkt in het thema van dit jaar: ‘ons echte goud’, namelijk de pronkstukken van grote maar ook kleine musea. Zoals schilderijen, beeldhouwwerk en fotografie, maar ook een hondenkar en een oude stoomlocomotief. Bekijk per provincie waar je welke zogeheten ‘streekparels’ kunt bekijken.

TENTOONSTELLING // Geisha’s in Leiden

verlengd t/m 25 mei, Museum Volkenkunde, Leiden

En als we dan één museum mogen uitlichten in deze Nationale Museumweek, laat het dan Volkenkunde in Leiden zijn. Daar is namelijk de Geisha-tentoonstelling wegens succes verlengd. Is de geisha, het Japanse stijlicoon met de kimono, het witte gezicht en rode lippen, een vrouw van lichte zeden of toch niet? Is geisha zijn een beroep of een roeping? In de tentoonstelling, waarvoor het museum samenwerkte met een geishahuis in Kyoto, komen natuurlijk mooie kimono’s voorbij, maar wordt ook de kracht en toewijding van de geisha verklaard.

Bekijk vast een impressie van een bezoeker:

KIJKEN // Carnage

zondag 19 april, 23.30-0.45u, BBC 2

Bloedbad, zo luidt de vertaling van de titel van de film Carnage (2011). En dat wordt dit verfilmde toneelstuk, gebaseerd op Yasmina Reza’s Le Dieu du Carnage (God van de slachting) geregisseerd door Roman Polanski. De cast (Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz en John C. Reilly) is op dreef in het oplossen van een ruzie tussen hun elfjarige zonen, van wie de een de ander met een hockeystick in zijn gezicht heeft gemept. Wat begint als een gesprek over juridische gevolgen loopt totaal uit de hand.

EXTRAGRATISBONUSKIJKTIP // STAR WARS TRAILER

Voor het geval je het gisteravond gemist hebt: de tweede trailer voor de nieuwe Star Wars-film kwam uit tijdens de Star Wars Celebration Day in Anaheim (deel 7 getiteld The Force Awakens, in december in bioscopen bij jou in de buurt). In de woorden van ongeveer elke Star Wars-fan op internet gisteren: “HAN SOLO!!! CHEWIE!!!”

    • Judith Laanen