Voortman en Van Miltenburg hebben het bijgelegd

GroenLinks-Kamerleden Linda Voortman en Bram van Ojik voorafgaand aan het gesprek met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. ANP / Bart Maat

Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) neemt genoegen met de antwoorden van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg over de kwestie rond het lek over de benoeming van de ombudsman. De zaak is afgerond.

Dat stellen de twee in een verklaring, na een nieuw, vier uur durend gesprek in het bijzijn van GroenLinks-leider Bram van Ojik.

“De gesprekken hebben ertoe geleid dat wij geen twijfel hebben over elkaars goede bedoelingen. Wij hebben het vertrouwen dat ieder de intentie had zorgvuldig te handelen.”

Voortman zegt de aandacht die Van Miltenburg aan de zaak heeft besteed te waarderen, “en de rol die ze heeft gespeeld in de beantwoording van de vragen”. Van Miltenburg betreurt dat ze er “te weinig oog” voor heeft gehad dat het voor Voortman “een hele moeilijke kwestie” was.

Opheldering lekken affaire Van Woerkom

Voortman wilde opheldering over de affaire rond de (mislukte) benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman, in juni vorig jaar. De namen van zijn twee tegenkandidaten lekten kort daarna via een anoniem mailtje uit bij de NOS. De vraag werd toen: wie heeft er gelekt? Slechts een paar Kamerleden wisten wie er in de race waren.

Half juni vertelde Voortman vertrouwelijk aan Van Miltenburg dat zij namen van tegenkandidaten met fractiegenoten deelde, waarna het presidium eind juni aangifte van lekken deed. Details over het gesprek van de voorzitter met Voortman lekten uit naar De Telegraaf. Voortman werd geschorst, maar vlak voor Kerst oordeelde het OM dat Voortman het lek niet geweest kon zijn. Eind maart vroeg Voortman - teruggekeerd van haar schorsing en een zwangerschapsverlof - per brief opheldering over de onterechte verdenking aan haar adres.

Zwakke positie Van Miltenburg

De positie van Van Miltenburg was vóór deze kwestie al verzwakt. Zo spraken in december 2013 acht fractievoorzitters zich in de Volkskrant anoniem hun irritatie over haar uit. Ze zou niet met het Kamerpersoneel overweg kunnen en buiten de Kamer onzichtbaar zijn.

Twitter avatar lucasbenschop Lucas Benschop Miltenburg: geen enkel moment in me opgekomen te stoppen

Lees op nrc.nl ‘Blijft Van Miltenburg Kamervoorzitter? De zaak-Voortman tot nu toe’ en in NRC Handelsblad ‘Cruciale vragen onbeantwoord’ (€) door onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus

    • Mirjam Remie