VN-chef Ban Ki-moon roept op tot staakt-het-vuren in Jemen

VN-Chef Ban Ki-moon tijdens een bijeenkomst eind maart.
VN-Chef Ban Ki-moon tijdens een bijeenkomst eind maart. Foto EPA / Karim Kadim

Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft vannacht een oproep gedaan aan Saoedi-Arabië en de Houthi-rebellen om te stoppen met vechten in Jemen. Het land was voor de opstanden al erg arm en die situatie is er de afgelopen weken niet beter op geworden, zo stelde Ban tijdens een toespraak in Washington.

Volgens de VN-chef is voedsel in sommige delen van Jemen zelfs schaarser dan in de armste delen van Afrika. Een staakt-het-vuren zou internationale hulptroepen de gelegenheid bieden voedsel en andere basisbehoeften naar de regio te brengen. Hij riep beide partijen daarom op om vredesbesprekingen te beginnen.

Politiek proces

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zei dat Saoedi-Arabië al heeft laten weten dat het de noodzaak van een politieke oplossing inziet. Hij zei daarover tegen persbureau Reuters:

“De Saoediërs hebben me verzekerd dat ze begrijpen dat er een politiek proces moet komen. Ik roep alle Jemenieten op daar in goed vertrouwen aan mee te doen.”

Sinds een paar weken liggen de Houthi-rebellen, die eerder dit jaar een staatsgreep pleegden in Jemen, onder vuur van een internationale coalitie geleid door Saoedi-Arabië. Met hun aanvallen probeert de coalitie de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi de helpende hand toe te steken. Die werd tijdens de staatsgreep afgezet.