Journalist China krijgt 7 jaar cel

Journaliste Gao Yu (71) is vandaag door een rechtbank in Beijing veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar voor het verspreiden van een document waarin de Communistische Partij van China in 2013 het huidige offensief tegen westerse, liberale waarden en politieke ideeën aankondigde. Gao zou het hebben doorgespeeld aan twee Chineestalige mediagroepen in de VS en Duitsland, die dat ontkennen. Gao werd al twee keer eerder opgesloten: in 1989 nadat zij als chef van een weekblad de Tiananmen-demonstraties had gesteund, en in de jaren negentig na onthullingen in Hongkongse media over de politieke elite in Beijing. Gao werd gearresteerd toen zij vorig jaar een bijeenkomst bijwoonde waarin de Tiananmen-demonstraties werden besproken. De rechtszaak vond vijf maanden geleden plaats, het vonnis van 7 jaar cel werd vanochtend gepubliceerd. Met de straf voor Gao, die hart- en longklachten heeft, is het aantal gevangen journalisten in 2015 opgelopen naar 44. (NRC)