Stratenmakers grijpen Roemeense nepagenten

Kordaat optreden van twee stratenmakers heeft de vakantie gered van Thaise toeristen die die tijdens hun bezoek aan Rotterdam ten prooi vielen aan Roemeense nepagenten.

De twee snelle stratenmakers

Helden voelen ze zich niets en trots zijn Bernard Schoenmaker (40) uit Sommelsdijk en Mo Andour (28) uit Gouda evenmin. „We hebben niet meer dan onze burgerplicht gedaan”, zeggen de twee stratenmakers daags na hun optreden in koor. Ze zijn voor aannemingsbedrijf Van Gelder bezig met de herbestrating van het Kruisplein. Dinsdagmorgen omstreeks half elf werd hun aandacht getrokken door geschreeuw op de Westersingel. „We horen wel vaker mensen schreeuwen tijdens ruzies maar dit klonk anders. Toen ik opkeek, zag ik verderop een Thais echtpaar met twee dochters. Overduidelijk toeristen. De vrouwen gilden en waren hoorbaar in paniek”, zegt Schoenmaker terugblikkend.

Terwijl de onderaannemer zich afvroeg wat er aan de hand was, zag hij twee mannen wegrennen. Hij zette de achtervolging in met in zijn kielzog collega Mo. De stratenmakers zagen de verdachten over het dichtstbijzijnde bruggetje naar de overkant rennen, de Mauritsweg. Gezamenlijk trokken Schoenmaker en Andour een sprintje richting de Pauluskerk. Op de hoek met de Mauritsplaats haalden ze het duo in en hield hen staande.

Een eitje volgens Schoenmaker. „Een van de mannen was een gezette veertiger, de andere een tenger gebouwde dertiger. Ze spraken gebrekkig Engels. Ik zei dat ze het niet in hun hoofd moesten halen om er vandoor te gaan. Okay, okay, we stay, zeiden ze, terwijl ze hun armen omhoog deden als teken van overgave.”

Kort daarna droegen de stratenmakers de verdachten over aan de politie. Daarna gingen Schoenmaker en Andour naar het Thaise gezin. De vader stond het geld in zijn heuptasje te tellen, herinnert eerstgenoemde zich. „Ik zag allemaal paarse briefjes van 500 euro. Ik schat zo’n 10.000 euro.”

Volgens de politie verdween ruim 1.000 euro uit het heuptasje. Ook dat werd werd teruggevonden tijdens het fouilleren van de twee verdachten. Het gaat om Roemenen die zich tegenover het Thaise gezin voordeden als agenten en zich identificeerden met een nepbadge. Het duo vroeg de toeristen om hun paspoorten en portemonnees en doorzocht hun kleding nadat een handlanger hen had gevraagd een foto van hem te maken. Een derde Roemeen wachtte in een gereedstaande auto maar ging er vandoor toen hij de beroving zag mislukken.

Het komt vaker voor dat toeristen in Rotterdam worden beroofd door nepagenten. Meestal komen ze uit zogenoemde MOE-landen (Midden- en Oost-Europa). Ze opereren op meerdere locaties in de stad. De politie zegt dit soort zaken „erg serieus” te nemen.

Schoenmaker en Ardoun gingen na hun moedige optreden „gewoon” weer aan het werk. Een bedankje van de toeristen bleef uit. Geen probleem, vinden ze. „Maar een tientje voor twee patatjes met wat lekkers was leuk geweest.”

    • Caspar Naber