Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Steeds hoger oplopende ruzies binnen de Nationale Politie

De al weken aanhoudende acties van de politiebonden leidt tot steeds hoger oplopende ruzies binnen de Nationale Politie.
De al weken aanhoudende acties van de politiebonden leidt tot steeds hoger oplopende ruzies binnen de Nationale Politie. Foto ANP / Martijn Beekman

De al weken aanhoudende acties van de politiebonden voor een betere CAO voor de politie (3,3 procent meer salaris) leidt tot steeds hoger oplopende ruzies binnen de Nationale Politie.

In een gezamenlijke verklaring die de voorzitters van de vier politiebonden vanochtend bekend maakten, wordt korpschef Gerard Bouman “stemmingmakerij” verweten. De bonden vinden dat ze voor hun acties te weinig steun krijgen van de leiding van de politie. Het steekt de bonden bijvoorbeeld dat de korpsleiding zich afgelopen dinsdag schaarde aan de zijde van de staat die via een kort geding succesvol eiste dat de politie geen actie mocht voeren tijdens de cybertop.

Marathon van Rotterdam

De bonden zijn ook kwaad dat Bouman boos is over acties die de politie afgelopen zondag uitvoerde tijdens de marathon van Rotterdam. Bouman verwoordde zijn ongenoegen op het intranet van de nationale politie. Politiemensen kalkten in Rotterdam leuzen op het fietspad waarin ze meer waardering voor de politie eisten. De leiding van de politie Rotterdam begon vervolgens een forensisch onderzoek naar deze actie en dat leidde weer tot woede bij de bonden.Volgens de bonden “mist de heer Bouman de juiste antenne” om de gevoelens van de politie “op de werkvloer” op te vangen. De bonden spreken ook van “het toppunt van oncollegiaal gedrag”.

Discriminatie

Veel agenten zijn naar verluidt ook boos dat Bouman laatst klaagde over discriminatie van moslims door agenten. Binnen de Nationale Politie worden moslimagenten door collega’s uitgesloten, gekleineerd en zonder respect behandeld, schreef Bouman op 26 februari in een bezorgd en zeer kritisch intern blog over de sfeer in het korps in de weken na de terreuraanslag in Parijs van begin januari. “Het gif van de uitsluiting sluipt onze organisatie binnen”, aldus Bouman.

Sireneprotest

Vanmorgen werd bekend dat politieagenten vandaag weer een landelijk sireneprotest houden. Dat gebeurt van 11.55 tot 12.00 uur.