Ruzie bij politie loopt hoog op door cao-acties

Aanhoudende acties van de politiebonden voor een betere cao leiden tot hoogoplopende ruzies binnen de Nationale Politie.

In een gezamenlijke verklaring verweten de voorzitters van de vier politiebonden vanochtend korpschef Gerard Bouman „stemmingmakerij”. De bonden vinden dat ze voor hun acties, die al weken duren, te weinig steun krijgen van de korpsleiding. Ze eisen onder meer 3,3 procent meer loon voor het politiepersoneel.

Het steekt de politiebonden dat de korpsleiding zich afgelopen dinsdag aan de zijde schaarde van de staat, die in kort geding een verbod afdwong op politieacties tijdens de cybertop die nu in Den Haag plaatsvindt.

De bonden zijn ook kwaad over Boumans reactie op de politieacties van afgelopen zondag bij de marathon van Rotterdam. De korpschef verwoordde zijn ongenoegen op het intranet van de Nationale Politie. Politiemensen kalkten in Rotterdam leuzen op het fietspad waarin ze meer waardering eisten. De leiding van de Rotterdamse politie begon daarop forensisch onderzoek naar deze actie, wat weer tot woede bij de bonden leidde.

Volgens de bonden „mist de heer Bouman de juiste antenne” om de gevoelens van de politie „op de werkvloer” op te vangen. De bonden spreken ook van „het toppunt van oncollegiaal gedrag”. Veel agenten zijn naar verluidt ook boos dat Bouman laatst klaagde over discriminatie van moslims binnen de politie.