Return of the Nerds: De nieuwe Star Wars-trailer is thuiskomen

Niet huilen, niet huilen!

Eind dit jaar komt een nieuw deel in de Star Wars-reeks. Na ruim dertig jaar (als je, zoals wij, de prequels niet meerekent) gaat het verhaal verder op het witte doek. De nieuwe trailer, die gisteren werd gepresenteerd, veroorzaakte een trilling in the Force. Noem NRC-redacteuren Lucas Brouwers en Peter van der Ploeg gerust nerds, maar wel zeer toegewijde nerds. Ze chatten over de trailer, de theorieën en natuurlijk over Han en Chewie.

Peter van der Ploeg: Lucas! Heb je een beetje kunnen slapen?

Lucas Brouwers: Peter! Eerlijk? Ik ben met laptop in bed in slaap gevallen. Minstens zeven keer gekeken. En jij?

Peter: Ik ben uiteindelijk gaan slapen met een enorme smile. We zijn thuis.

Nog één keer ok?

Lucas: Zeg dat wel! Dat openingsshot, dat schreeuwt gewoon meteen al Star Wars. Heel anders dan de prequels, gelukkig.

Peter: Jaaa, dat openingsshot is zo sterk. Je zit meteen overeind. Ik zei ‘holy shit’, hardop. Ik zag die neergestorte X-Wing de eerste keer niet eens.

Lucas: Ik ging giebelen van die Star Destroyer, met zijn neus in het zand. Die rijmt zo mooi met de opening van de allereerste film, waar dat kolossale ruimteschip nog oppermachtig over de kijker heen schuift. De boodschap is duidelijk: het keizerrijk ligt op zijn gat.

Peter: Het is vertrouwd, want het is een oude Star Destroyer, maar het beeld is nieuw. We hebben ze in de oude films zien ontploffen, maar nooit gezien waar ze nou eigenlijk neerstorten. Die boodschap over het keizerrijk, dat weet ik nog niet. Dat ene beeld in de sneeuw: al die stormtroopers, en dan iemand op een soort balkon daarachter, onder dat nieuwe logo… Het ziet er erg keizerlijk uit. Dat logo is een beetje dat van de Red Hot Chili Peppers, maar dat terzijde.

De Red Hoth Chili Peppers?

De Red Hoth Chili Peppers?

Lucas: Oud maar ook nieuw. Mooi gezegd! Dat is precies Star Wars. Alles voelt een beetje gebruikt, hyperdrives haperen, droids lopen al een tijdje mee, lightsabers worden van generatie op generatie doorgegeven.

Daarover gesproken: kinderen van Luke of Leia confirmed? Wat denk jij?

Peter: Oei, ja moeilijk. Gezien Luke’s opsomming van de familiestamboom lijkt me dat het of zijn kinderen of die van Leia en Han zijn inderdaad. In de boeken van Zahn zijn het de kinderen van Leia en Han die de lijn voortzetten, maar dat is geen canon meer. Toch, als ik er geld op moest inzetten, zou ik zeggen dat minstens één kind van Han en Leia confirmed is. Over die familieband, trouwens, hoorde je dat Luke zei ‘my father has it’? ‘Has’? Tegenwoordige tijd? Darth Vader? Hij zei:

The force is strong in my family.

My father has it.

I have it.

My sister has it.

You have that power, too.

Lucas: Vader! Of moeten we hem na zijn dood weer Anakin noemen? Zijn masker zag er in ieder geval ontzettend verbrand uit. Net een doodskop. Ik denk niet dat we de reutelende halfmachine die Vader aan het eind van Return of the Jedi was nog terugzien. Maar misschien mag Anakin als Force-spook nog wat zeggen? Zoals Obi-Wan ook na zijn dood Luke nog toesprak? Het blijft een familie-epos ten slotte. Iemand heeft kinderen gekregen. Kan niet anders. En nu je toch Han hebt genoemd: Han!!!!!

De geroosterde helm van Vader.

De geroosterde helm van Vader.

Peter: Ik zou graag doorbabbelen over Vader. (Je hoort ‘m ademen tijdens die speech van Luke, en hoor je nou ook z’n echo over Luke heen?!) Maar ja, hallo Han. Man. Ik durfde er niet goed over te beginnen.

Chewie… we’re home.

Lucas: Kip-pen-vel

Peter: Ik ga er niet over liegen Lucas, de tranen stonden in m’n ogen. Ik ben een volwassen man van 32 jaar.
En ze staan duidelijk in de Millennium Falcon, toch?

Lucas: Moet! Een andere home hebben Han en Chewie nooit gehad. En die panelen lijken wel heel erg op de Falcon.
Waarom is Chewie niet grijs trouwens? Hoe oud worden wookies?

Niet huilen, niet huilen!

Niet huilen, niet huilen!

Peter: I’m glad you asked :) Chewie was al ruim 200 jaar tijdens de klassieke films, en een wookiee (met dubbel-e) kan makkelijk 400 jaar oud worden. De drie decennia die tussen Return of the Jedi en The Force Awakens zitten, zijn daarom niet zo indrukwekkend voor Chewbacca. Niet zo indrukwekkend als voor Solo, in elk geval.

Lucas: Haha, ik wist dat ik op je kan rekenen. Vind je het een risico trouwens, die oudjes? Mark Hamill komt ook terug als Luke, Carrie Fisher als Leia. Kijken we straks niet gewoon naar Star Wars : Return of the Elderly?

Peter: Ja een beetje wel. Het risico is misschien ook wel dat je straks alleen maar naar verwijzingen zit te kijken, in plaats van een heel nieuw verhaal. Aan de andere kant ziet Harrison Ford er in elk geval gewoon nog heel goed uit. Ze spelen ook allemaal vast kleinere rollen dan we nu denken.
Want, en dan volgt nu vreselijke speculatie, maar het moet even: de hoofdrol is vast voor Rey, gespeeld door Daisy Ridley. Dat zou perfect passen. Ze is een simpele scavenger op die woestijnplaneet, Jakku, met weinig zicht op een spannend leven (net als Luke). Ze scheurt rond op een speeder (net als Luke), en van wie is die ranke dameshand die de oude lightsabre van Anakin/Luke ontvangt in de trailer? Ik zeg Rey. Wie weet is ze de dochter van Leia, maar ik denk dat ze de hoofdrol krijgt.
Voor het verhaal zijn trouwens net weer wat nieuwe (en concretere) aanwijzingen naar buiten gekomen, op een tentoonstelling bij de SW Celebration in Anaheim. Check hier.

Rey.

Rey.

Lucas: En nog een stap verder: ik denk dat we ook het moment zien dat het leven van Rey voorgoed verandert, als ze de hand van stormtrooper Finn vastpakt. Vergelijk dat met Luke, de twee droids die uit de lucht kwamen vallen zetten toen zijn leven op zijn kop.

Peter: Ha, mooie parallel, goed gevonden. Over Finn gaat het verhaal dat hij als stormtrooper het niet meer eens is met wat hij moet doen voor het keizerrijk (of noemen we dat, gezien die foto’s ‘The First Order’) en zich er tegen keerde. Dat kan het moment in de trailer zijn waar het lijkt of een groep stormtroopers samen met sith Kylo Ren een dorp aan het afbranden is.
Dat is althans ook weer zo’n theorie.

Lucas: Geloofwaardig, lijkt me. Krijgen die jongens en meisjes in witte pakjes ook eens wat diepte! Kunnen we het ook nog even over hun nieuwe kostuum hebben? Ik zag al dat ze emotroopers genoemd worden, met uitgelopen panda-make-up. Ik vind ze zelf wel stoer geloof ik. Beetje retro.

Peter: Ja te gek juist. Nog steeds erg cool. Over cool gesproken, moeten we het nog even over Kylo Ren hebben, met z’n uitklap-lichtzwaard? Want ook daar werpen die tentoonstellingsfoto’s schijnbaar nieuw licht op. Reddit wijst er op dat het verdomd veel op het zwaard van Anakin/Luke lijkt. Maar ik weet niet zo goed wat dat kan betekenen. Oh en ook cool, de nieuwe TIE-fighters. Vind ik, wat jij? Met die witte vleugels?

Lucas: Ik moest even het juiste stukje op pauze zetten, maar op 1:15 zie ik wat je bedoelt. Witte schrootjes lijken het haast.. Beetje een doe-het-zelf Tie Fighter. Ik weet het nog niet. Ik had altijd een zwak voor de hoekige Tie Interceptors uit Return of the Jedi.

Peter: Eens. De Interceptors blijven het mooist. Maar ik vind het wel tof dat ze de boel een beetje hebben laten evolueren. Net als die nieuwe X-Wings, man die zijn gaaf.

Lucas: Help me even. Wat is er precies veranderd? Zie ik goed dat de motor in de vleugels verwerkt zijn?

Peter: Ja! Kijk hieronder zie je het. Die X-Wing die je in het openingsshot in het zand ziet, da’s nog een ouwe. Mooi detail vind ik dat.

Links voor, rechts na.

Links voor, rechts na.

Lucas: Wow, mooi! En die dappere astromechs hoeven zo te zien niet meer met hun blote koppie in de ruimte te steken? Dat vond ik zo’n ontwerpfout in die eerste film. Dat R2D2 geschampt wordt. Moeilijk te zien.

Peter: Het lijkt er wel op. Ik ben trouwens blij dat iemand zich bekommert om de astromechs.

Lucas: Zo is het. Hee en dit vind ik ook een belangrijke vraag Peter, ook al gaat-ie niet direct over de inhoud: met wie ga je de (eerste) keer kijken?

Peter: Ik wil eigenlijk graag met mijn dochter, die is dan net twee. Dat lijkt me ruim oud genoeg. Maar m’n vriendin vindt dat maar niks. Wat heb jij te doen met Kerst?

Lucas: Mijn agenda is nog leeg. Doen?

Peter: Luke! We’re gonna have company!

Lucas: I’ve been looking forward to this for a long time :)

    • Lucas Brouwers en Peter van der Ploeg