Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Rechterhand Saddam Hussein gedood in Irak’ - zijn partij ontkent

Izzat Ibrahim al-Douri, een voortvluchtige militantenleider en voormalig rechterhand van Saddam Hoessein was, zou in Irak zijn gedood. De 72-jarige al-Douri zou volgens Iraakse functionarissen gedood zijn bij een operatie vlak bij de stad Tikrit. Al-Douri’s Ba’ath-partij heeft zijn dood vooralsnog ontkend. Er vindt nu DNA-onderzoek plaats.

Een archieffoto van al-Douri uit 1999.
Een archieffoto van al-Douri uit 1999. Foto EPA/ Jamal Nasrallah

Izzat Ibrahim al-Douri, een voortvluchtige militantenleider en voormalig rechterhand van Saddam Hussein was, zou in Irak zijn gedood. De 72-jarige al-Douri zou volgens Iraakse functionarissen gedood zijn bij een operatie vlak bij de stad Tikrit. De Ba’athpartij, waarvan hij lid was, heeft zijn dood vooralsnog ontkend. Er vindt nu DNA-onderzoek plaats.

Er zijn vaker geruchten geweest over de dood van al-Douri, schrijft de BBC, maar het zou hier gaan om het geloofwaardigste bewijs tot nu toe. Tv-zender Al-Arabiya liet een foto zien van wat het lichaam van al-Douri zou moeten zijn.

Wie was hij?

Al-Douri gold als een van de vertrouwelingen van Saddam, al sinds de Ba’athpartij in 1968 in Irak de macht greep. Hij was de hoogste laatst overgebleven functionaris van de partij die na de Amerikaanse invasie in 2003 had weten te ontsnappen. Sindsdien was hij op de vlucht. De Verenigde Staten hadden een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die naar hem zou leiden.

Al-Douri was de leider van de prominente Naqshbandi, een groep die bestaat uit duizenden voormalige leden van de seculiere Ba’athpartij, en wordt gezien als een van de breinen achter het grote offensief van Islamitische Staat (IS) vorig jaar. De terreurbeweging heeft inmiddels grote delen van Irak en Syrië in handen.