Over drie jaar kijkt Asscher of de ‘flexwet’ echt werkt

Minister Asscher wil zijn wet voor werkzekerheid niet aanpassen. De werkgevers moeten veranderen, zegt hij.

Door onze redacteur

Iedereen nam iedereen de maat, gisteren tijdens het Tweede Kamerdebat over de Wet werk en zekerheid. Die moet de positie van tijdelijke krachten verbeteren en hen sneller aan een vaste baan helpen. De vraag is hoeveel uitzendkrachten en tijdelijke werknemers daarmee zijn opgeschoten.

Het is schandalig dat ING nu uitzendkrachten dumpt omdat ze na 1 juli recht krijgen op een ‘transitievergoeding’ bij ontslag, zeiden Kamerleden in navolging van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA). Het ging om een „weloverwogen besluit” van het ING-bestuur in aanloop op de nieuwe wet, stond letterlijk in een intern memo van de bank dat vorige week uitlekte. De bank bood na de ophef zo’n 275 uitzendkrachten gisteren een compensatie aan, maar blijft volhouden dat het nooit de „intentie” was om de wet te omzeilen.

Was Asschers verontwaardiging over ING niet een beetje hypocriet? De overheid houdt flexkrachten zelf al járen aan het lijntje met losse contracten, bracht RTL Nieuws gisteren als nieuwsfeit. Minke Koopman werkt op die basis al acht jaar bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zei ze op tv. Waarom belde Asscher ING direct woedend op, terwijl hij over de overheid bij RTL alleen zei dat dit „nog wel een paar keer” zou voorkomen, wilden D66 en de VVD van hem weten. Terwijl de geloofwaardigheid van de minister ter discussie werd gesteld, wreven PVV en SP het CDA en PvdA in dat zij vorig jaar zélf voor de wet hadden gestemd. Overigens net als VVD, SGP, GroenLinks en ChristenUnie; de nu bekritiseerde wet heeft vorig jaar ruime steun in de Eerste en Tweede Kamer gekregen.

„Doet de wet wel wat hij moet doen?” vatte CDA’er Pieter Heerma samen. Kun je werkgevers verplichten om tijdelijke werknemers na drie contracten in twee jaar in vaste dienst te nemen? Verklein je het verschil tussen flex en vast met een transitievergoeding voor uitzendkrachten of verklein je juist hun kansen?

Asscher gelooft dat regelgeving tot een „fatsoenlijke arbeidsmarkt” kan leiden. Maar er is een cultuurverandering in bedrijven nodig, zei hij. Werkgevers hebben in het sociaal akkoord met vakbonden en het kabinet toegezegd de ‘doorgeschoten flexibilisering’ aan te pakken. Deze wet wijst hun de weg, maar ze moeten wel zelf lopen.

Grote afwezige in het debat is echter VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, zeiden Kamerleden. Over de rel bij ING vinden ze de werkgeversvoorman maar stilletjes. Via de Stichting van de Arbeid bevestigden werkgevers (en vakbonden) gisteren pas dat ze „ervan uit gaan” dat de wet wordt nageleefd. Een „voorzichtige” brief, vinden Kamerleden.

Asscher zag niets in de SP-moties voor verhoging van de WW-premie voor flexkrachten en een spoedreparatie van de huidige ontslagvergoeding. Hij wil over drie jaar toetsen of mensen sneller doorstromen naar een vast contract. Ook beloofde hij de Kamer voor 1 juni een brief over hoe de overheid zelf zal omgaan met haar flexwerkers.

    • Eppo König