#ophef Een weekje haten op sociale media

Donderdag 9 april

Doutzen vs. studente

“Wordt Doutzens geluk bedreigd?” vroeg roddelblad Privé zich af. De man van het topmodel, Sunnery James, zou het „iets te gezellig” hebben gehad met een Amsterdamse studente in de Oostenrijkse sneeuw. Privé baseerde zich op geruchten op sociale media. GeenStijl koppelde een paar uur later al een naam aan de studente.

Vrijdag 10 april

Help! Een keuken

Donderdagavond zag Nederland in het programma Help! Mijn man is klusser hoe een vrouw een nieuwe keuken kreeg, maar daarbij haar teleurstelling niet kon onderdrukken. “Ondankbaar!” brulde Twitter. Ze verdedigde zich vrijdag in Algemeen Dagblad en bij Omroep Brabant.

Zondag 12 april

Hillary-logo

Wikileaks beschuldigde Hillary Clinton op Twitter dat haar campagnelogo te veel op dat van hen lijkt. Daarnaast werd Hillary’s logo gehekeld om de gelijkenis met de iconische torens van het ingestorte World Trade Center. Het logo was überhaupt amateurwerk. Nrc.nl zette nog meer zure reacties op een rij.

Maandag 13 april

#Faketopia

Ook in het Duitse Utopia, Newtopia, zien camera’s alles. Zoals een productiemedewerker die een uur lang overlegt met een deelnemer. “Waren we hier niet naar reality aan het kijken!!?1!”, weergalmde het naderhand online. #Faketopia was geboren. Talpa haalde de medewerker van het programma af.

Dinsdag 14 april

Viva-gate

Het lijstje ‘10 redenen om een donkere man te daten’ op de Viva-site werd na een Twitterstorm verwijderd. Excuses volgden direct en een dag later een uitgebreide reactie van de hoofdredactrice. Een achtergrondverhaal volgt nog. Kritiek op de kritiek was er ook. Moet het blad om dit naïeve stukje door het stof?

Dinsdag 14 april

Nederland mijn Vaderland

Dinsdag vulde de Facebookpagina ‘Nederland mijn Vaderland’ zich met politiek incorrecte quotes van nationalisten. Over de circa 400 verdronken vluchtelingen in de Middellandse Zee: „Opgeruimd staat netjes” en „Zo moeten ze allemaal gaan!” Tegenreaguurders waren er ook gauw bij en zo werden de haters zelf slachtoffer.

Woensdag 15 april

Sue Perkins

Sue Perkins, de BBC-presentatrice die The Great British Bake Off presenteert, nam woensdag afstand van Twitter nadat ze doodsbedreigingen had ontvangen op het medium. De commotie ontstond nadat een Brits wedkantoor haar als meest waarschijnlijke opvolger noemde van Jeremy Clarkson om Top Gear te presenteren. Zelf wil ze dat helemaal niet.

    • Menno Sedee