Steun voor bestuur UvA neemt af, laatste twee arrestanten Maagdenhuis vrij

Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur van de UvA in gesprek met demonstranten tijdens de bezetting van het Maagdenhuis. Foto ANP/Evert Elzinga

De raad van toezicht van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat zich buigen over de vraag of het bestuur nog wel kan aanblijven, nu de twee medezeggenschapsraden van de universiteit vanmiddag hun vertrouwen in het bestuur hebben opgezegd. De politie liet vandaag de twee laatste demonstranten vrij die afgelopen weekend bij de ontruiming van het Maagdenhuis werden opgepakt.

De raad van toezicht hoopt “zo spoedig mogelijk” met een reactie te komen nadat de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad zich na een vergadering uitspraken tegen het bestuur onder leiding van voorzitter Louise Gunning. Studenten en docenten van de Amsterdamse universiteit eisen onder andere meer inspraak in het bestuur en meer vaste contracten.

‘Misbruik van vreemdelingenrecht’

De universiteit heeft de afgelopen weken intensief met studenten en docenten - die eerst het Bungehuis en daarna het Maagdenhuis bezetten als vorm van protest - onderhandeld, zonder een akkoord te bereiken waarover beide partijen het eens zijn.

Beide panden werden uiteindelijk ontruimd door de ME. Bij de ontruiming van het Bungehuis werden 46 arrestaties verricht, bij de ontruiming van het Maagdenhuis afgelopen zaterdag tien. De twee laatste gearresteerde demonstranten werden vandaag vrijgelaten. Eerder waren ze vastgezet in vreemdelingendetentie omdat ze hun identiteit niet wilden prijsgeven. Dit tot ongenoegen van advocaat Willem Jebbink, die in eerste instantie de gearresteerde actievoerders vertegenwoordigde:

“Ze hebben onmiskenbaar de Nederlandse nationaliteit. Dit is misbruik van het vreemdelingenrecht. Het is verbazingwekkend hoe de politie met staatsburgers omgaat.”

Anderen uit het Amsterdamse studentenprotest bevestigden dat de vijf Nederlandse studenten zijn. Volgens de politie is de identiteit van de twee personen nu alsnog vastgesteld. De andere drie gearresteerde studenten van de UvA werden woensdag al vrijgelaten nadat ze alsnog hun identiteit bekend hadden gemaakt.

    • Sam de Voogt