NN: hogere bonus voor personeel in buitenland

NN wil afwijken van norm; ASR-baas levert bonus in

Verzekeraar Nationale-Nederlanden wil zich voor zo’n 25 hooggeplaatste personeelsleden in het buitenland niet houden aan de nieuwe Europese bonusnorm. In plaats van bonussen van maximaal 100 procent van het vaste salaris wil de verzekeraar bonussen kunnen uitkeren van 200 procent.

Dat blijkt uit de agenda voor de komende aandeelhoudersvergadering van het concern die gisteren is gepubliceerd. Nationale-Nederlanden, recentelijk omgedoopt tot NN-Group, wil op die vergadering de aandeelhouders toestemming vragen voor een uitzondering. De vergadering staat gepland voor 28 mei.

De uitzondering is toegestaan onder de nieuwe Europese bonusregels die vanaf dit jaar gelden, mits aandeelhouders daar expliciet mee instemmen. Anders geldt het maximum van 100 procent van het vaste salaris. De bonusregels gelden voor alle werknemers van Europese financiële instellingen, ongeacht waar ze werken.

In Nederland gaan de beperkingen nog verder. Hier mag maximaal een bonus van 20 procent van het salaris uitbetaald worden. Met de uitzondering voor de 25 werknemers kunnen die dus een tien keer hogere bonus krijgen als hun collega’s in Nederland.

Gevoelig

Voor zover bekend is Nationale-Nederlanden de eerste Nederlandse financiële instelling die probeert de uitzonderingsmogelijkheid te benutten. Hoe hoog de bonussen in euro’s precies gaan bedragen is niet bekend. Nationale-Nederlanden verstrekt geen informatie over de beloningen van werknemers onder de top.

Nationale-Nederlanden stelt in een toelichting op de agenda dat de stap noodzakelijk is om goed personeel aan te trekken en te behouden. „Internationale concurrenten kennen minder strenge beperkingen met betrekkingen tot variabele beloningen.”

Het gaat om werknemers in de Verenigde Staten en in Azië, bij het onderdeel NN Investment Partners. Dat is de vermogensbeheertak van Nationale-Nederlanden. Dit onderdeel is veel actief in markten buiten Europa, waar geen of minder strenge regels gelden. De voorgestelde uitzondering moet gelden voor de jaren 2015, 2016 en 2017.

Salarissen in de financiële sector, in het bijzonder (aandelen)bonussen, liggen politiek en maatschappelijk gevoelig – zie de recente ophef over de verhoging van het vaste salaris voor de top van ABN Amro. Bonussen worden gezien als een belangrijke veroorzaker van de financiële crisis, omdat ze risicovol handelen zouden uitlokken.

Perverse prikkels

Nationale-Nederlanden is een onderdeel van ING, dat in 2008 miljardensteun nodig had van de staat. De verzekeraar wordt op dit moment verzelfstandigd, via een beursgang, op last van de Europese Commissie. Die eiste de afstoting van het onderdeel nadat ING staatssteun had gekregen.

Op de agenda van de aandeelhoudersvergadering staat ook een stemming over een opmerkelijke wijziging van de structuur van het vaste salaris van de leden van de raad van bestuur. Die krijgen nu nog een vast salaris van tussen de 700.000 en 850.000 euro in contanten. Nationale-Nederlanden wil vanaf dit jaar nog maar 80 procent daarvan in cash uitkeren en 20 procent in aandelen. Dat kan nu NN een beursnotering heeft.

Ook dit plan is, voor zover bekend, een noviteit in Nederland. En voor de bestuurders kan het gunstig zijn. Als de koers van de aandelen stijgt, wordt hun ‘salaris’ meer waard. Maar de koers kan natuurlijk ook dalen.

Aan beloningen in de vorm van aandelen kleven zoals gezegd ook nadelen. Mede om die reden pleitte toezichthouder DNB deze week nog voor bonussen in de vorm van obligaties in plaats van in aandelen. Een woordvoerder zegt dat DNB altijd scherp kijkt naar mogelijke perverse prikkels. Daarmee zou echter „nog geen oordeel” zijn geveld over salarissen in de vorm van aandelen.

    • Chris Hensen